Kőolajmezőre bukkantak Magyarországon!

Közzétéve:
2019-06-12, 12:08

Ugyan nem verik nagy dobra, mégis 30 éve annak, hogy ehhez hasonló nagyságú, értékes olajmezőt fedeztek fel hazánkban

Szakemberek megállapítása szerint Magyarország szénhidrogén szempontból érett kutatási területnek titulálható. A Magyar Bányászati és Földtani Szolgálat (MBFSZ) ásványvagyon-nyilvántartása szerint Magyarország maradék kitermelhető kőolajvagyona 152 millió hordónak felel meg, miközben a termelés évente 4,5-5 millió hordó körül alakul. A nemrégiben, Istvándinál és Kétújfalunál felfedezett kőolajmező valóban hatalmas, azonban ahhoz, hogy Magyarország ebből a szempontból önellátó lehessen, még tucatnyi ilyen lelőhelyet kellene felfedezni. 

kőolaj kitermelő hely

A helyi falvakban az előzetes bejelentések fényében óriás munkagépek jelentek meg, melyekkel vizsgálták, hogy milyen kőolaj-lelőhelyek lehetnek a föld alatt. A Szigetvártól délnyugatra fekvő falvak lakóival egy amerikai-magyar olajvállalat képviselői igyekeztek tudatni, hogy attól még, hogy nagyléptékű kitermelés vette kezdetét a területen, nincs mitől tartaniuk. Arra viszont, hogy ekkora olajmezőre bukkantak talán a kitermelést végző amerikai-magyar cégcsoport sem számított.

két munkásember sétál egy kőolaj-kitermelő helyen

Ördögh Balázs, a beruházó cég műszaki igazgatója elárulta, hogy a területen február végén már több, mint 6 000 hordó kőolajat termeltek ki napi szinten, mindezt pedig a közeljövőben napi 11 000 hordóig szeretnék feltornázni.

Ez magyar viszonylatban véve nagyon sok, hiszen a Mol napi 13 000 hordónyi kőolajat hozott a felszínre 2018-ban.

kőolaj-kitermelést végző munkások

Miért nem lehetett hallani a médiában a jelenségről?

Az olajmező felfedezésének egész egyszerűen azért nem volt nagy sajtóvisszhangja, mert az új szereplő, vagyis az amerikai Aspect Energy nem tőzsdei cég, hanem magáncég. A kétezres évek közepén felvásárolták a Magyar Horizont Kft.-t, majd az utóbbi években a TDE Services Kft.-vel közösen vágtak bele az olajtermelés fejlesztésébe.

kőolajat szállító kamion

Előzetes kalkulációk szerint a kutak egyenként 60-70 tonna, azaz 475 hordó olajat tudnak termelni egy nap. Ebből kiszámolható, hogy harminc kút esetén a termelés akár 14,2 ezer hordót is jelenthet naponta. Ez már önmagában eléri az utóbbi években átlagosan produkált teljes magyar kőolajtermelés számát.

A nagy termelés miatt várhatóan a legmagasabb, 30 százalékos kulccsal kell majd fizetni a bányajáradékot, ennek köszönhetően a magyar állam is milliárdos bevételre tehet szert. Emellett az érintett önkormányzatok egy része is komoly bevételekhez fog jutni.

Forrás:

További autós hírek

2012 november 1-től lett kötelező az új autók esetében a gyári nappali menetfény. Sajnos ez a legtöbb típusnál CSAK ELÖL VILÁGÍT motorindítást követően...

Terjed a neten egy sztori, amit most már mi is megosztanánk, bár elég furcsa… Ám ha igaz, akkor imádjuk :)))) A történetet a...

Olvasónk hívta fel a figyelmünket egy általa rögzített videóra. Sajnos előfordul, hogy a rendőri állomány bizonyos tagjai időnként nem viselkednek példamutatóan. A fedélzeti...

Teszi fel a kérdést és foglalja össze a legfontosabb tudnivalókat a portfolio.hu 14-i cikke. Írják: “Az új főpolgármester programja érintheti a Budapesten közlekedők,...

A kellemetlen esetre szeptember 23-án került sor, amikor egy idős nő félre állt a járművével, hogy szemügyre vegye az út szélén árusított tojásokat, a...

Kapcsolódó írások

Tesla Model S, mögötte gyorstöltő
2019. október 03.
Elon Musk szava nem szállt el, júliusban tett bejelentéséhez hűen supercharger állomásokat telepít, emellett megjelenhetnek szervizközpontok, akár még egy átadási pont is.
Kiss Mihály – „El tudnám magam képzelni F2-es versenymérnökként!” Interjú!
2017. szeptember 19.
Kiss Mihály nagyon fiatalon került az autósport világába, története szinte egyedülálló hazánkban. Interjú az MRS Racing fiatal szerelőjével. 
Interjú Szász Attilával a magyar Zaporozsec klub egyik alapítójával
2017. december 20.
Egy nem mindennapi márka szerelmesei gyűltek össze, hogy szenvedélyüknek hódoljanak és öregbítsék egy klasszikus autó hírnevét. A Zaporozsec klub mindent megtesz itthon és külföldön is, hogy kapcsolatokat építsen és ápoljon.
Michelisz Norbert a Hyundai magyarországi nagykövete lett - INTERJÚ!
2018. március 05.
Sajtótájékoztatót tartott a Hyundai Magyarország, ahol bejelentették, hogy Michelisz Norbert autóversenyző, hivatalosan is a márka arca lett. A WTCC ezüstérmes pilótával interjút is készítettünk.