Kőolajmezőre bukkantak Magyarországon!

Közzétéve:
2019-06-12, 12:08

Ugyan nem verik nagy dobra, mégis 30 éve annak, hogy ehhez hasonló nagyságú, értékes olajmezőt fedeztek fel hazánkban

Szakemberek megállapítása szerint Magyarország szénhidrogén szempontból érett kutatási területnek titulálható. A Magyar Bányászati és Földtani Szolgálat (MBFSZ) ásványvagyon-nyilvántartása szerint Magyarország maradék kitermelhető kőolajvagyona 152 millió hordónak felel meg, miközben a termelés évente 4,5-5 millió hordó körül alakul. A nemrégiben, Istvándinál és Kétújfalunál felfedezett kőolajmező valóban hatalmas, azonban ahhoz, hogy Magyarország ebből a szempontból önellátó lehessen, még tucatnyi ilyen lelőhelyet kellene felfedezni. 

kőolaj kitermelő hely

A helyi falvakban az előzetes bejelentések fényében óriás munkagépek jelentek meg, melyekkel vizsgálták, hogy milyen kőolaj-lelőhelyek lehetnek a föld alatt. A Szigetvártól délnyugatra fekvő falvak lakóival egy amerikai-magyar olajvállalat képviselői igyekeztek tudatni, hogy attól még, hogy nagyléptékű kitermelés vette kezdetét a területen, nincs mitől tartaniuk. Arra viszont, hogy ekkora olajmezőre bukkantak talán a kitermelést végző amerikai-magyar cégcsoport sem számított.

két munkásember sétál egy kőolaj-kitermelő helyen

Ördögh Balázs, a beruházó cég műszaki igazgatója elárulta, hogy a területen február végén már több, mint 6 000 hordó kőolajat termeltek ki napi szinten, mindezt pedig a közeljövőben napi 11 000 hordóig szeretnék feltornázni.

Ez magyar viszonylatban véve nagyon sok, hiszen a Mol napi 13 000 hordónyi kőolajat hozott a felszínre 2018-ban.

kőolaj-kitermelést végző munkások

Miért nem lehetett hallani a médiában a jelenségről?

Az olajmező felfedezésének egész egyszerűen azért nem volt nagy sajtóvisszhangja, mert az új szereplő, vagyis az amerikai Aspect Energy nem tőzsdei cég, hanem magáncég. A kétezres évek közepén felvásárolták a Magyar Horizont Kft.-t, majd az utóbbi években a TDE Services Kft.-vel közösen vágtak bele az olajtermelés fejlesztésébe.

kőolajat szállító kamion

Előzetes kalkulációk szerint a kutak egyenként 60-70 tonna, azaz 475 hordó olajat tudnak termelni egy nap. Ebből kiszámolható, hogy harminc kút esetén a termelés akár 14,2 ezer hordót is jelenthet naponta. Ez már önmagában eléri az utóbbi években átlagosan produkált teljes magyar kőolajtermelés számát.

A nagy termelés miatt várhatóan a legmagasabb, 30 százalékos kulccsal kell majd fizetni a bányajáradékot, ennek köszönhetően a magyar állam is milliárdos bevételre tehet szert. Emellett az érintett önkormányzatok egy része is komoly bevételekhez fog jutni.

Forrás:

Kapcsolódó írások

Kiss Mihály – „El tudnám magam képzelni F2-es versenymérnökként!” Interjú!
2017. szeptember 19.
Kiss Mihály nagyon fiatalon került az autósport világába, története szinte egyedülálló hazánkban. Interjú az MRS Racing fiatal szerelőjével. 
Interjú Szász Attilával a magyar Zaporozsec klub egyik alapítójával
2017. december 20.
Egy nem mindennapi márka szerelmesei gyűltek össze, hogy szenvedélyüknek hódoljanak és öregbítsék egy klasszikus autó hírnevét. A Zaporozsec klub mindent megtesz itthon és külföldön is, hogy kapcsolatokat építsen és ápoljon.
Michelisz Norbert a Hyundai magyarországi nagykövete lett - INTERJÚ!
2018. március 05.
Sajtótájékoztatót tartott a Hyundai Magyarország, ahol bejelentették, hogy Michelisz Norbert autóversenyző, hivatalosan is a márka arca lett. A WTCC ezüstérmes pilótával interjút is készítettünk.
Kimi Räikkönen Magyarországon folytathatja a versenyzést!
2018. április 01.
Brit lapinformációk szerit a finn F1-es pilóta karrierje végéhez közeledik a legmagasabb kategóriában, és utána új vizekre evezne, s nem akármilyen döntést készül meghozni.