Laller Car Service - Vácon nyílik Európa egyik legmodernebb vizsgabázisa

Közzétéve:
2019-01-22, 16:34

Hat hónap kemény munkája beérni látszik a Laller Car Service háza táján, a Dakart megjárt motoros átnyergel a négykerekűekre

Horváth "Laller" Lajos neve ismerősen csenghet, ha követted az elmúlt években a Dakar ralit vagy a hazai és nemzetközi terepmotorozást. Laller kétszer megjárta a poklok poklát, megküzdött a démonaival, az elemekkel, az időhiánnyal, a bizonytalansággal és olykor a kilátástalansággal is.

Mindkét alkalommal rengeteg élménnyel, épségben tért haza a családjához. Időközben bővült a Laller Racing Dakar Team, amiben egy profin összerakott csapat küzd olykor erőn felül a minél jobb helyezésekért a versenyeken. A csapat alapítója Horváth Lajos az utóbbi időben azonban eltűnt a nemzetközi porondról, aminek okáról nem sokat árult el a külvilágnak egészen mostanáig.

Egy elég impozáns létesítmény előterében beszélgettünk többek közt arról, hogyan is fogalmazódott meg a Laller Car Service fogalma?

Horváth "Laller" Lajos: Polgári foglalkozásom autószerelő, amiben hosszú évtizedek óta tevékenykedem, azonban 2018-ban a gazdasági helyzet úgy hozta, hogy a műhely, ahol dolgozom meg fog szűnni, így dönteni kellett, hogy alkalmazottként folytatom máshol vagy létrehozok egy saját dolgot. A feleségemmel úgy döntöttünk, hogy megpróbálunk saját kútfőből építeni egy diagnosztikai állomást, mivel a meglévő ügyfelek 99%-a miattunk járt a régi műhelybe, így már van egy kialakult ügyfélkör csak át kell szoktatni őket ide.

a vizsgaállomás egyik irodája

Mitől más ez a diagnosztikai állomás, mint a többi?

Horváth "Laller" Lajos: Hát először is van egy külön Dakar-sarok, ami megadja a hely varázsát (felnevet)! Komolyra fordítva a szót, szerettem volna a szakmában eltöltött évek tapasztalatát felhasználva egy olyan vizsgabázist létrehozni, ami emberközpontú és európai szinten is megállja a helyét. Ezt sikerült is megvalósítani, ugyanis a napokban a Közlekedési Hatóság átvette a létesítményt és ez lesz az első magyarországi akkreditált vizsgaállomás. Emellett foglalkozunk még eredetiség vizsgálattal, szervizeléssel, valamint háromdimenziós futómű állítással és autódiagnosztikával is. Továbbá szeretném a motorosokat is becsábítani a műhelybe, ezért berendeztünk egy motoros szerelőrészt.

Mikor kezdődtek vizsgabázis munkálatai?

Horváth "Laller" Lajos: Ez igazából Vácnak egy kultikus helye, régen a kubikusok mozitermeként szolgált. Ahol most ülünk itt, 2018 júniusában még egy lepukkant barakk volt, ami a telep legkisebb épülete a maga 280 négyzetméterével. Rengeteg munkám volt benne, de saját magamnak csináltam így nem sajnáltam azt sem, hogy 2019-ben kimaradt a Dakar. Most a megélhetés került előtérbe, valamint ez is és a versenyzés is teljes embert kívánt és nem tudtam kettészakadni, de mindenkit megnyugtatok, hogy vissza fogok ülni a motorra...

A falak és a gipszkartonozás horribilis összegeket emésztett fel, illetve majdnem 2 kilométer kábel lett behúzva a falakba, minden állomás külön körön van és nagyon oda kellett figyelni, mert nem kis terhelésnek lesz kitéve a rendszer.

A Laller Car Service épülete kívülről sötétben

Mikor nyitja meg kapuit a Laller Car Service?

Horváth "Laller" Lajos: Egy pecsétre várunk, amit jogszabály szerint 2019. január 31-ig meg kell kapnunk, így remélem február első napján megkezdhetjük a működést. Először kisebb családias körben indulunk, aztán meglátjuk mennyire indul be a dolog. Én bízom benne, hogy az ismertségemnek és a műhely felszereltségének köszönhetően hamar fel fog lendülni a forgalom. Én is itt fogok tevékenykedni, mint vizsgabiztos és szerelő, majd később szeretném magam kivonni a mindennapi dolgokból és teljes mértékben átadni magam a motorozásnak.

A Laller Car Service vizsgaállomásai

A leendő ügyfelek kapnak majd csereautót, amíg az övéket javítjátok?

Horváth "Laller" Lajos: Szeretnénk mozgásra, sportolásra is buzdítani az embereket, így nem csereautóval, hanem cserecangákkal készülünk - amik természetesen narancssárga színűek lesznek, akárcsak az egész műhely és a csapat - mivel 50 méterre húzódik tőlünk a nemzetközi kerékpárút és 200 méterre található a Duna-part, így várakozás helyett tekerhetnek egy kicsit.

Laller a motorja mellett, amin az Alapjárat logójára mutat

Mikor láthatunk ismét a Dakar ralin?

Horváth "Laller" Lajos: Remélem a 2020-as megmérettetésen már ott tudok lenni, de ez attól is függ, hogy hol rendezik majd. Ha visszakerül Afrikába, akkor mindenképp szeretnék ott lenni, ha marad Dél-Amerikában akkor elgondolkodunk rajta a csapattal, mert akkor viszont nem elég a felkészülésre a rendelkezésre álló idő.

Egy live videóban bővebben is érintettük a Dakart, íme:

Zárszóként: " Szeretném megköszönni neked, hogy kijöttél hozzám. Az Alapjárat előtt nem járt itt más, mert ugye nem volt még hivatalos átadás és nagyon jól esik, hogy ennyire odafigyeltek rám." - Tette hozzá a beszélgetés végén Laller.

Az autós világ friss híreiért tekintsd meg az Alapjárat hírműsorát!

Alapjárat helyszíni riport

Kapcsolódó írások

2019. május 29.
Manapság nagyon sok jármű cserél gazdát Magyarországon. Ha gépjárművet adsz el vagy vásárolsz, könnyen véthetsz hibát, vagy félretájékoztatnak a különböző internetes fórumok

További hírek