2024. február 13. | 10:20

Már a döntéshozók is rájöttek, hogy a súlyosan elavult KRESZ teljes újragondolására van szükség, már zajlik az előkészítés.

Egy jó ideje aktuális lenne, hogy az 1976-ban bevezetett, ma is hatályos KRESZ-t alaposan felülvizsgálják és átalakítsák. Legutóbb akkor járta be az egész országot ez a téma, amikor tavaly nyáron halálos gázolás történt az Árpád hídon, amely több autós gyorsulási versenyének eredménye volt.

Júliusban Lázár János azt nyilatkozta az esetről, hogy szerinte gyilkosság, illetve a jelenlegi szabályok elavultak. Ekkor a KRESZ és a B-kategóriás vezetői engedély megszerzésének felülvizsgálatát és átalakítását ígérte.

Az Építési és Közlekedési Minisztérium most belekezdett ebbe a közlekedési magatartást meghatározó jogszabályi környezetet érintően, ennek kiemelt része a KRESZ megújítása is a közleményük szerint.

Összesen 12 szakmai szervezet 381 javaslatát gyűjtötték be eddig, amelyek harmada a koncepcionális alapokat is érintette. Így egyértelművé vált számukra is, hogy a KRESZ átfogó megújítására van szükség.

A KTI Közlekedéstudományi és Logisztikai Intézet Nonprofit Kft-t bízták meg a feladattal, amelynek részeként február 12-13-án közlekedésszakmai fórumot tartanak. Ennek első napján a kijelölt gyalogos-átkelőhelyek biztonságosabbá tétele, valamint a járművekre vonaktozó műszaki szabályok felülvizsgálatának és aktualizálásának kérdése is szóba került.

Arról szintén szó esett ezen a fórumon, hogy a közlekedésre és a gépjárműkezelésre vonaktozó oktatásnak és nevelésnek már az általános iskolában is hangsúlyosabbnak kellene lennie. Ez a téma egyébként nem csak nálunk aktuális, hiszen az EU is szeretné módosítani a szabályozást, többek közt a jogosítványok kapcsán is.

Omar Marques / SOPA Images / LightRocket / Getty Images