Herbert Diess, a Volkswagen vezérigazgatója arról beszélt, hogy az autógyártó valóban fontolgatja-e a Porsche tőzsdére vitelét. Diess igyekezett kitérő válaszokat adni az újságírói kérdésekre, de annyit elismert, hogy ez is egy lehetséges forgatókönyv.

Nem ez az első alkalom 2021-ben, hogy szárnyra kapnak a Porsche tőzsdei bevezetésével kapcsolatos pletykák. Márciusban a Porsche pénzügyi vezetője, Lutz Meschke elárulta, hogy a márka megvitatta egy tőzsdei bevezetés előnyeit, jelezve, hogy a stuttgarti cég akár 70 milliárd eurót is érhetne. A tőzsdei bevezetésből származó pénzt elektromos járművek gyártására fordíthatná a Volkswagen.

Porsche hátulról fotózva

Diess állítólag korábban egyáltalán nem volt elragadtatva Meschke ötletétől, mondván, hogy „nem akarsz lemondani egy olyan gyöngyszemről, mint a Porsche”. Azóta lehet meggyőzték a vezérigazgatót arról, hogy érdemes lenne elgondolkodni ezen a lépésen, Diess legutóbbi nyilatkozata arról árulkodik, hogy már a főnök sem zárkózik el teljesen attól, hogy a VW megváljon a patinás márkától.

A Porsche tőzsdére vitele egyébként komoly kihívásnak bizonyulhat most, hogy a Bugatti és a horvát sportautó-specialista Rimac Automobili kapcsolata új szintre emelkedett, a két cég nemrég egyesült. A megállapodás értelmében a Bugatti és a Rimac Automobili közös vállalatot hoz létre, amelyben a Rimac 55 százalékos részesedéssel rendelkezik, a Porsche pedig – amely már 24 százalékos részesedéssel rendelkezik a Rimacban – a fennmaradó 45 százalékot birtokolja.