2018. december 05. | 12:35

Rájár a rúd a Fiat-csoportra, újabb autójuknak sikerült pocsékul teljesítenie az Euro NCAP törésteszteken

A Fiat Panda 0 csillagot szerzett a megszerezhető 5-ből az Euro NCAP töréstesztjén. Bár ha 0 csillagról van szó, akkor már olyan mindegy, hogy hány csillagból sikerült ezt a komoly mennyiséget összeszedni.

A Panda az Euro NCAP valós helyzeteket szimuláló 4-féle töréstesztje mindegyikén kevesebb, mint 50%-ot szerzett. A szakértők leginkább a hátsó ülésen utazó gyerekek védelmét kifogásolták, ebben a kategóriában sikerült a Pandának a VALAHA VOLT legrosszabb eredményt elérnie, alig 16%-ot. Csak összehasonlításképp, a kategória átlaga 79%.

Ha nem akarod elképzelni, itt van videón, mit is jelent ez a 0 csillag:

A Fiat-Chrysler Csoportnak nem ez az első kritikán aluli teljesítménye törésteszten, legutóbb a Jeep Wrangler ért el siralmas eredményeket és szerzett meg csupán egyetlen csillagot. A tesztek után tekintettel az eredményekre, az Euro NCAP-nél azt reagálták a szakértők, hogy

„számos probléma merült fel a különböző gyerekbiztonsági rendszerek beszerelése közben.”

És hogy mennyire ramatyul teljesít biztonság terén mostanában a Fiat-csoport, azt jól jelzi, hogy jelenleg a Fiat Panda - Fiat Punto – Jeep Wrangler a valaha volt 3 legrosszabbra értékelt autó biztonság terén.

Matthew Avery, az Euro NCAP szakértője azt mondta a Fiat Pandával kapcsolatban:

„A Fiat Panda egy jó választásnak tűnik a fiatal sofőröknek és kisgyerekes családoknak. De az egyetlen biztonságtechnikára emlékeztető elem a biztonsági öv volt, hátul a biztonsági rendszer egyáltalán nem felelt meg a követelményeknek, szóval nem is értékeltük.”

„A minimumnak kéne lennie, hogy alapból automata vészfékezési rendszerrel legyen ellátva a Fiat Panda. Ez különösen fontos, mivel az autó alig nyújt védelmet egy esetleges ütközés esetén.”

A Fiat szóvivője úgy reagált:

„Az utasaink és a többi, az úton közlekedők biztonságát extrém módon komolyan vesszük. A Fiat Panda minden olyan országban megfelel az összes biztonsági jogszabálynak, ahol értékesítik.”

Ha éppen arra vagy kíváncsi, kik vannak a lista másik végén, melyik típusok értek el maximális 5 csillagot a törésteszteken, akkor a lista:

  • Audi Q3
  • BMW X5
  • Hyundai Santa Fe
  • Jaguar I-Pace
  • Peugeot 508
  • Volvo V60