Kártörténeti elemzés 3 990 Ft-ért
hétfő - 2023. december 04.
-1 °C
tiszta égbolt
alapjarat.hu logo
95 579 Ft
100 635 Ft
D 607 Ft
fuel prices icon fuel prices icon

A logójukba beleállva próbálják kinyírni a taxisok a Boltot

2023. július 12. | 11:16

Látszólag apró dologba kötöttek most bele a taxisok a Bolttal kapcsolatban, viszont szerintük ez súlyos és egyértelmű jogsértés.


Frissítés: (07.24.): Az OTSZ tovább támadta a Boltot, ebben már áfacsalással vádolják a társaságot. A Bolt hazai leánycége a külföldi partnernek szervezi ki a szolgáltatást, így kihasználja azt a jogszabályi lehetőséget, hogy áfát nem tartalmazó számlát bocsáthat ki. Ha valaki áfát csal, azok a szerződött személyszállítók. Szó sincs arról, hogy az áfát ne kéne megfizetni, csak azzal nem a Bolt HTX, hanem a vele szerződött személyszállítók kötelesek elszámolni. Az ügyben egyébként már a NAV is vizsgálódik egy ideje, ám a részletek még nem teljesen tiszták.


Frissítés (07.12.): A Bolt reagált az OTSZ beadványára, erről pedig egy közleményt is kiadtak, amit elküldtek nekünk:

A BOLT HTX Kft. minden esetben a magyar jogi szabályozások szerint jár el, és azoknak maximálisan eleget téve mindenben együttműködik az illetékes hatóságokkal. A társaság védjegyoltalommal, azon belül is szó és szóösszetételre vonatkozó védjeggyel rendelkezik. A Bolt Technology OÜ, vagyis a Bolt központ a jogosultja az érvényes, nemzeti (magyar) BOLT TAXI szóvédjegynek. A Bolt HTX Kft. jogosult a nevezett védjegy használatára és arra, hogy a védjegy használatát a vele szerződéses jogviszonyban álló partnerei számára engedélyezze.

Emellett a társaság a fővárosi taxirendeletben foglalt kritériumoknak teljes mértékben megfelel. A Bolt HTX Kft. a Budapest Főváros Kormányhivatala által kiállított Diszpécserszolgálati Engedély alapján működik, valamint a Budapesti Közlekedési Központ Zrt., mint közlekedésszervező által kiadott engedély alapján a Bolt HTX Kft jogosult a védjegyoltalommal ellátott szabadjelző használatára. A társaság teljes mértékben jogszerűen működik.


A Bolt nemrég bemerészkedett a taxisok felségterületére üzleti szempontból. Nyilván ez utóbbiaknak nem tetszik, így az Über 2016-os kicsinálásához hasonló módon ismét akcióba lendültek.

Budapest Főváros Önkormányzatának nyújtottak be levelet, benne pedig egy javaslatot fogalmaztak meg. Szerintük ugyanis azonnal meg kellene semmisíteni a Boltnak kiadott közlekedésszervezői döntést, tehát kvázi a működési engedélyt.

Ehhez pedig fogást kellett találni az Országos Taxis Szövetségnek (OTSZ) a Bolton. Egy látszólag elég apró területbe kötöttek bele, ez pedig a vállalkozás védjegyeit érinti.

Hiszen az OTSZ-t vezető Metál Zoltán szerint a Bolt hátterében álló Bolt HTX Kft. autóin látható szabadjelző nem felel meg a jogszabályoknak. A magyar védjegyrendszerben a 234664 lajstromszámon bejegyzett szóvédjegy BOLT TAXI.

Ezzel csak az a probléma, hogy ezzel szemben a szabadjelzőkön - az autó tetején lévő világító doboz - az áll, hogy Bolt Taxi. Tehát a különbség kizárólag a betűhasználat, ebbe kötött most bele az OTSZ.

A másik kifogásuk a Bolttal szemben az az autók oldalán látható zöld alapon fehér felirat a márka logójával - nevével. Ugyanis az eredeti észt franchise védjegyében a Bolt logó pont, hogy zöld felirat fehér alapon.

Az OTSZ elnöke, Metál Zoltán szerint ez így elfogadhatatlan. Meglátásuk szerint ezzel a Bolt HTX Kft. súlyos és egyértelmű jogsértést hajtott végre, ezért a főváros vezetésének lépnie kell ellenük.

Azt is hozzátette a dologhoz, hogy a cégeknek szerinte abban az országban kéne adókat és járulékokat fizetniük, ahol működnek. Szerinte így a hagyományos taxisok és a Bolt között nem egyenlő feltételek uralkodnak.

Róka László / MTI
A Rolls-Royce örökre feketelistára teszi azt, aki el meri adni az új Spectre elektromos autóját Életmentő összefogás: Közlekedési cégek indítottak kampányt a gyorshajtás ellen, szervezetek és autós influenszerek csatlakoztak hozzájuk

Mások ezt olvassák

Kérek még hírt!