péntek - 2022. december 09.
2 °C
borús égbolt
alapjarat.hu logo
95 640 Ft
100 683 Ft
D 700 Ft
fuel prices icon fuel prices icon

A magyar autóiparban dolgozókkal is kifizettetnék a le nem dolgozott munkaórákat

2021. október 12. | 10:31

A szakszervezetisek szerint törvénytelenségre készül több tucat cég.

Több mint tízezer munkavállalón akarnak 80-100 ezer forintot, esetenként 6-800 ezer forintot behajtani autóipari, gépipari és elektronikai cégek, állítja a Vasas Szakszervezeti Szövetségre hivatkozva a Népszava. Az indoklás szerint a vállalatok rengeteg munkaórát nem tudtak ledolgoztatni az alkalmazottjaikkal a koronavírus-járvány, valamint az ebből és az egyre súlyosabb globális chip-hiányból fakadó gyárleállások miatt az elmúlt másfél évben.

A cégek a szakszervezetek által csak rabszolgatörvényként emlegetett 2018 végi törvénymódosításra hivatkozva akarják kifizettetni a dolgozókkal a felhalmozódott mínusz órákat, írja a Népszava. A jogászok már az első pillanattól kezdve átgondolatlannak és életidegennek minősítették a rendeletet, amely ledolgozatlan órák esetén ellehetetleníti a munkahelyváltást, ráadásul az egyeztetés nélkül bevezetett két éves munkaidőkeret a vállalatoknak is veszteséget okozhat.

A törvény lehetővé tette a cégeknek, hogy a megrendelések intenzitásához igazítsák a dolgozók munkaidejét. Ennek értelmében a dolgozók akkor is megkapják a fizetésüket, ha kevesebbet dolgoznak, ha pedig később több dolog szakad a nyakukba, akkor a mínusz órákat ledolgoztatják velük, a túlóradíj kifizetése nélkül. Ha nincs munkaidőkeret, akkor más a helyzet, ebben az esetben jár a túlóradíj annak, aki a szabadidejében is a munkájával foglalkozik.

Alapesetben a cégeknek a helyi szakszervezetekkel is meg kellene állapodniuk a fél évnél hosszabb munkaidőkeret bevezetéséhez, a kormány viszont megvonta ezt a jogot a szakszervezetektől a koronavírus berobbanásakor.

„Tavaly áprilistól júliusig a cégek a dolgozókkal történő bárminemű egyeztetés nélkül, egyoldalúan vezethettek be 2 éves munkaidőkeretet, vagy meghosszabbíthatták a meglévőt. A cégek százával éltek a lehetőséggel, ezek a munkaidőkeretek pedig az elkövetkező hónapokban fognak lejárni. Viszont már most látszik, hogy a munkaidőkeretek kifutásáig nem fogják tudni ledolgoztatni a mínuszórákat. Sokaknak legalább 16 órája van mínuszban, de van, akinek 350 is. Utóbbi kéthavi munkaidőnek felel meg” – nyilatkozta László Zoltán, a Vasas Szakszervezeti Szövetség alelnöke.

Mint kiderült, van olyan cég, ahol ezeket a mínuszokat megpróbálják továbbgörgetni a következő munkaidőkeretbe, máshol pedig tartozás címén akarják visszafizettetni a le nem dolgozott órákat. Ezek azonban törvénytelen lépések, mondja László Zoltán.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium is reagált az ügyre, az ígéret szerint megvizsgálják, hogy a munkaidőkerethez kapcsolódó elszámolások a jogszabályi előírásoknak megfelelően készülnek-e el, tudta meg az RTL Híradó.

PC-re és konzolokra is jön a sokak által várt GTA Remastered Trilogy F1: Bottas nyerte az esős Török Nagydíjat

Mások ezt olvassák

Kérek még hírt!