A magyar kormány 40 darab Suzuki Vitarát vásárolt bruttó 254 millió forintért, jelentette be Bodó Sándor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára a járműgyártó budaörsi telephelyén, ahol aztán sor került az új autók átadására.

Suzuki Vitarák parkolnak egymás mellett
Kép forrása: Facebook/Bodó Sándor

Az államtitkár elmondta, hogy munkaügyi és munkavédelmi ellenőrzésekhez szerezték be a hibrid, négykerék-meghajtású gépjárműveket. Bodó hozzátette, hogy speciális felszereltségüknek köszönhetően a Vitarák több funkciót is képesek ellátni, így a hatósági ellenőrzéseken a munkakörnyezeti tényezők méréséhez szükséges felszereléseket vagy munkabalesetek kivizsgálásához a helyszínelő berendezéseket is eljuttatják a gyakran nehéz terepen megközelíthető munkahelyekre.

„Az autók segítségével a legveszélyesebb építőipari és mezőgazdasági tevékenységek ellenőrzése is megoldható” – jegyezte meg Bodó.

 

Suzuki Vitara utastere

A járműveket a megyei kormányhivatalok között osztják szét, a népességszám és a megye területi nagyságának függvényében, megyénként 1-4 gépkocsit. Az államtitkár szerint a beszerzés hozzájárul a munkakörülmények érdemi javulásához, illetve a feketemunka visszaszorításához.

„A munkavállalóknak és a munkaadóknak is fontos a biztonságos munkakörülmények garantálása, a jogszabályok betartatása, illetve ezek ellenőrzése, amiben a most beszerzett gépkocsik is segítséget jelentenek” – mondta az új autók átvételekor a Miniszterelnökség területi közigazgatás működtetéséért felelős helyettes államtitkára, Uzsák Katalin.

Magyarországon a Suzuki összes személyautója hibrid hajtáslánccal érhető el, a nagy népszerűségnek örvendő Vitara és az SX4 S-Cross modellek esetében az 1,4 literes, turbós benzinmotort 48V-os lágy hibrid hajtással egészítették ki.

Sajnálatos módon az esztergomi Suzuki-gyárat is érzékenyen érinti a globális chip-hiány, ettől függetlenül a kereslet nem lankad kereslet a Suzuki modellek iránt.