A Magyar Közút Nonprofit Zrt., továbbá az osztrák és a szlovén autópálya kezelő társaságok vezetői együttműködési megállapodás keretében segítsék egymás munkáját a kooperatív, a hálózatba kapcsolt és önvezető járművek megjelenésére való felkészülésben. A három ország szakemberei kölcsönösen megosztják egymással tapasztalataikat, és igyekeznek összehangolt munkát végezni. Olyan területekre fókuszálnak, mint a forgalomszabályozás, a kommunikációs technológiák fejlesztése és a tesztelések jogi környezetének megteremtése.

A Magyar Közút közleményéből kiderül, hogy a zalaegerszegi járműipari próbapálya is fontos részét képezi az önvezető technológiák fejlesztésének. Ennek kapcsán egy többszintes együttműködés indult el, melynek a kormányzat, a kutatóintézetek, a szakmai szervezetek és a tesztpályák és részesei. Fontos, hogy valós körülmények közt is kipróbálhassák az adott folyamatokat, így ehhez a közútkezelőknek kell teret biztosítani. Éppen ezért fontos, hogy részvételükkel felkészülhessenek az átalakuló igényekre és elvárásokra.

Önvezető autó beltere

A partnerek közötti együttműködés az elmúlt időszakban végrehajtott, illetve a folyamatban lévő közös projektek során eddig is intenzív volt, és elsősorban a járművezetők számára nyújtott szolgáltatások fejlesztésére, illetve az országhatárokon átnyúló forgalmi események kezelésére koncentrált. 2018-ban elindult az automatizált adatcsere és a webkamera képek cseréje a partnerek között, amelyek a társaságok információs felületein a közeljövőben jelennek majd meg.

Az Alapjárat is részt vett korábban önvezető technológiák tesztelésén, amikor a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem kutatócsoportja által kifejlesztett önvezető Smart sajtótájékoztatóján járt. Itt parkolási funkciók mellett dugóasszisztens és lekövetési funkció is bemutatásra került, melyek már a következő lépést jelentik a teljesen autonóm közlekedés felé.