Vagyis valójában nem is hiszik, hiszen mindenkit téliesebb útviszonyokra, és lassabb vezetésre intenek. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. jelenleg 800 darab, a hó eltakarítására alkalmas járművel rendelkezik. A takarítandó úthálózat hossza körülbelül 32 000 km. Ez azt jelenti, hogy minden hókotró járműnek és annak vezetőinek, szállított munkásainak napi 40 kilóméternyi útszakaszt kell biztonságosan járhatóvá tenni. 

Egy sor hókotró tisztítja az autópályát

Egy-egy gép 2-5 órát tölt egy ekkora szakasz letakarításával a hó mértékétől függően, ami azt jelenti, hogy folyamatos havazás esetén édes kevés a géppark az utak teljes rendben tartásához. Sziszifuszi meló ez a hótolás - hiszen többnyire a hó nem csak egy percig esik hazánkban, így a letakarított szakaszok azonnal havasodnak el ismét - de hát tudták mire vállalkoznak. Minden esetre az erre fenntartott szervezet egészen biztos, hogy nem fogja bírni szusszal, ha igazán beindul a buli Holle anyóék háza táján.

Ha nagy lesz a baj, akkor majd mindenki átül egy másik autóba ugyebár! Következzen egy gyors felsorolás, az időjárás jelentések alapján, az ország mely részén kell majd hideg élelemmel és sátorral készülni, ha elindulnál a kisboltba! Nagy általánosságban az ország déli felén akár 5, az északi területeken pedig több, mint 5 centiméter friss hó is lehullhat.

Az Észak-Alföldön, az Északi-Középhegység előterében és a Dunántúl északkeleti felén 5-10 centiméter közötti hóvastagságra lehet számítani. Pest megyében, Komárom-Esztergom megyében és Nógrád megyében 10-15 centiméteres hótakaró várható, a Börzsönyben és a Dunazug-hegységben pedig téligumit próbáló, 15 centiméter feletti friss is hó érkezhet.

hózápor egy erdei út felett

Az Alföldön, azon belül is a Tiszántúlon megélénkül a szél, így hófúvásokra és erős lejegesedésekre lehet számítani kedd délutántól. Szerdán a Dunántúlon még marad a havazás, csütörtök péntek magasságára azonban már csak elszórtan lehet kisebb hófúvásokra számítani. Tapadó hóra a hét első felén főleg Komárom-Esztergom megyében van esély.

A Magyar Közút a hóeltakarítási és csúszásmentesítési munkálatokat 0-24 órás ütemezéssel végzi, előbb az autópályákat majd szépen a kisebb összekötő utakig haladva igyekeznek járhatóvá tenni az országot. Nevezz szkeptikusnak, én úgy gondolom, nem biztos, hogy minden rendben lesz! De ne legyen igazam!

Korábban megjelent itt a Alapjáraton néhány jótanáccsal megtűzdelt cikk a téli közlekedésről, most itt lesz az alkalom a gyakorlatban is alkalmazni a trükköket!