2022. január 15. | 08:20

Lassan, de biztosan megérkezik a tél, így összegyűjtöttem, milyen óvintézkedéseket célszerű megtenned, ha hosszabb útra indulsz, de nem vagy rutinos sofőr.

Társszerző: Hajdu Balázs

A hideg idő önmagában még nem lenne annyira nagy veszélyforrás, a problémák csapadék esetén kezdenek sokasodni. Legyen az eső, havas eső, , vagy legrosszabb esetben ónos eső, mind megnehezítik az autósok dolgát, és ilyenkor hirtelen megszaporodnak a balesetek. Te magad azonban sokat tehetsz a kellemetlen helyzetek elkerüléséért.

Készítsd fel az autód

Mindenekelőtt a legfontosabb, hogy a járműved a lehető legjobb állapotban legyen. Összegyűjtöttem a legfontosabb ellenőrizendő pontokat, melyeket a többi évszakban is ajánlott elvégezned, télen pedig egyenesen kötelező.

Gumik

Érdemes rendszeresen ellenőrizned a guminyomást és az abroncsok állapotát. Oda kell figyelned a megfelelő barázdamélységre, valamint az évszaknak megfelelő mintájú és összetételű gumit ajánlott használni.

Akkumulátor

Ha nem szeretnél lerobbanni valahol az út közepén, mert lemerült az akkumulátor, akkor érdemes elvinni az autód egy szervizbe, ahol megnézik az akksit. Figyelj az akkumulátor állapotára, és a biztonság kedvéért legyen nálad indítókábel, melyet egy másik autó akkumulátorára kötve használhatsz, ha esetleg „bikázni” kellene az autót.

Ablaktörlő lapátok

Érdemes ellenőrizned az ablaktörlőket is. Ha az ablaktörlő lapátok nem törölnek megfelelően, le kell őket takarítani, vagy venni egy új párat. Amennyiben kopott, vagy sérült az ablaktörlő, azonnali csere szükséges, ezt akár egy benzinkúton is megteheted.

Olaj

A motorolaj szintjét mindenképpen érdemes rendszeresen ellenőrizned. Télen is figyelned kell a megfelelő motorolaj használatára, erről a kezelési útmutatóban, vagy a hivatalos márkaszervizben kaphatsz bővebb tájékoztatást.

Ablakmosó folyadék

Télen valószínűleg sokkal többet használod az ablakmosót, mivel ilyenkor rengeteg szennyeződés kerül a szélvédőre. Természetesen fagyálló ablakmosót használj, ezeket bármelyik nagyáruházban vagy benzinkúton beszerezheted, a flakonon lévő leírásból pedig könnyen tájékozódhatsz.

Világítás és fékek

A téli időjárási körülmények gyakran korlátozott látási viszonyokat teremtenek. Ilyenkor a világításnak kettős funkciója van: látni és látszani. Érdemes tehát ellenőrizned a fényszórókat, féklámpákat, helyzetjelzőket, illetve az indexet is. A ködlámpával bánj nagyon óvatosan, csak akkor kapcsold fel, ha nagyon muszáj, mivel elvakíthatod vele a többi autóst. A csúszós utakon természetesen megnő a féktávolság is, így mindenképpen próbáld ki, hatékonyan működik-e a fék az autón.

Üzemanyag

Mindig legyen elegendő üzemanyag az autóban arra az esetre is, ha elakadnál a hóban, és járatni kell a motort. Ha elektromos autóval közlekedsz, legyen feltöltve az akkumulátor.

Hűtés-fűtés

A fagyálló ablakmosó mellett használj fagyálló hűtőfolyadékot is. A megfelelő koncentrációjú folyadékról érdeklődhetsz az autószerelődnél. 

Felszerelés

A körülmények nagyon hirtelen tudnak rosszra fordulni, így nem árt, ha felszereléseiddel felkészülsz a legrosszabbra. Persze, hogy senki nem akar az autóban táborozni, ám jobb, ha van nálad néhány segédeszköz.

Telefontöltő

Legyen egy telefontöltő a kesztyűtartóban, kiegészülve egy szivargyújtóba dugható 12V átalakítóval. A legtöbb telefont lehet USB kábelen keresztül tölteni, Nagyon fontos, hogy legyen nálad legalább egy működőképes telefon. Nekem is van az autómban ilyen töltő, nagyon hasznos dolog.

Jégoldó & jégkaparó

Elengedhetetlen kellékek. Reggeli elinduláskor és délutáni hazatéréskor szinte garantáltan használni kell őket. Akár egy kézmelegítős, Alapjáratos jégkaparót is beszerezhetsz.

Meleg, vízálló ruházat

A több vékony réteg jobb lehet, mint egy vastag kabát, a lényeg, hogy a meleg öltözet elengedhetetlen. Legyen nálad vastag zokni és egy pár kesztyű is, valamint érdemes tartani egy meleg pokrócot az autóban, ha esetleg ott kell tölteni az éjszakát.

Lapát és egy régi szőnyeg

Ha olyan helyen élsz, ahol gyakrabban és erősebben esik a hó, akkor szükséged lehet egy lapátra, mellyel kiáshatod az autódat. A régi szőnyeget elakadás esetén lehet a kerekek alá tenni.

Napszemüveg, élelem

A What Car? internetes oldal olvasói egy korábbi szavazáson arra voksoltak, hogy a lemenő nap okozza számukra a legtöbb problémát. A napfény alattomosan visszatükröződhet a fehér hóról, így érdemes magadnál tartani egy napszemüveget. Legyen nálad víz, müzliszelet, vagy csoki, ha esetleg az autóban kellene éjszakáznod.

Zseblámpa

Alapkellék, azért havonta legalább egyszer ellenőrizd az elemeket.

Láthatósági mellény

Rendkívül fontos, hogy ha lerobbannál, viselj egy ilyet az autó mellett, hogy a többi autós könnyedén észlelje a jelenlétedet.

Utolsó simítások

Tisztítsd le az összes ablakot, valamint az oldalsó tükröket. Távolítsd el a havat vagy zúzmarát a karosszériáról, hiszen balesetveszélyes lehet, ha a szél lefújja a tetőről. Győződj meg arról is, hogy indulás előtt eltávolítottad a párát a szélvédőről.

Emeld meg az ablaktörlő lapátokat is, nincsenek-e odafagyva a szélvédőhöz.

Verd le a havat és jeget a cipődről, ellenkező esetben könnyedén lecsúszhat a lábad a pedálról.

Az autó tehát készen áll – de hogyan vezess?

Vezetés

Ne száguldozz! Attól csak idegesebb leszel, és romlik a koncentrációd is. Inkább indulj előbb, és mielőtt útra kelnél, vess egy pillantást a forgalom és időjárás-előrejelzésre. Azt is érdemes végig gondolni, hogy muszáj-e nekivágnod az útnak?

Ha tényleg muszáj autóba ülni, a körülményeknek megfelelően vezess. A gyors, hirtelen mozdulatok veszélyesek lehetnek.

Ügyelj a féktávolságra

Hagyj a szokásosnál nagyobb féktávolságot. Jeges, havas körülmények között a féktávolság akár tízszer nagyobb is lehet. 

Ne menj túlzottan közel az előtted haladóhoz, hiszen az bármikor elakadhat, vagy oldalra sodródhat. Ha esetleg elakadnál, vagy kipörögnének a kerekek, akkor próbálj meg második fokozatban, alacsony fordulatszámon elindulni. 

Sebességi fokozatok

Ha automata váltós autóval közlekedsz, és kipörögnek a kerekek, próbáld meg kézi vezérléssel első vagy második fokozatban tartani az autót. A legtöbb automata autóban van téli üzemmód, ha van, kapcsold is be.

A sebességi fokozatokra akkor is érdemes figyelned, ha nagyon alacsony minőségű útszakasszal van dolgod. Segítségedre lehet ilyenkor a motorfék is. 

Ha elakadtál és se előre, se hátra nem tudsz mozdulni, akkor hívj segítséget. A motort járasd óránként 10 percig, hogy melegen tartsd a járművet. Győződj meg arról, hogy a kipufogó útja tiszta legyen, ellenkező esetben a mérgező gázok könnyedén az utastérbe kerülhetnek.

Lejtmenet

Amikor lejtmenetre kerül sor, indulj nagyon óvatosan, illetve használj alacsony fokozatot a motorfék megfelelő működése érdekében. Ha fékezni kell, tedd azt rendkívül óvatosan.

Csak akkor indulj el felfelé egy meredek lejtőn, ha tudod, hogy tiszta az út. Vigyázz a megállásokkal, a hatékony felfelé haladáshoz lendületre is szükséged lesz. Ha az autó elkezd oldalra csúszni, tekerd a kormányt a csúszás irányába.

Az irányítás elvesztése

Ha úgy érzed, hogy az autó elkezd csúszni, koncentrálj arra, amerre menni akarsz, és ne az előtted lévő akadályt nézd, mivel az általában ütközéshez vezet.

Törekedj az egyenes vonalú fékezésre és gyorsításra. Kanyar közben lehetőleg egyiket se tedd. Csak azért, mert alattad négykerék-meghajtás dolgozik, nem biztos, hogy nagy sebességgel be tudod venni a kanyarokat.

Mi a helyzet a téli gumikkal?

Régóta ismételt mantra, hogy a téli gumik jobban működnek 7 fok alatti hőmérsékletben – jobb a tapadás, stabilabb az autó a havas körülmények között.

Miért érdemes téli gumira beruházni? Számomra ez nem is kérdés, első a biztonság. Sokan vagány megoldásnak gondolják, hogy ők egész évben ugyanazokon az abroncsokon közlekednek, ha esik, ha fúj. Azt azonban ne felejtsd el, hogy a csúszós utakon bekövetkező balesetek első számú okozója a téligumik hiánya. Ne sajnáld rájuk a pénzt!

Teszt

A What Car? munkatársai tesztelték a téli gumik működését, talán sikerül a kétkedőket is meggyőzni az abroncsok cseréjéről.

Amikor havas útszakaszon kellett fékezni, a téli abroncsok fékútja a fele volt a nyári gumikénak. Ez önmagában egy nagyon komoly kockázatcsökkentő tényező. A nyári gumikkal 6,5 méterrel hosszabb fékútra volt szükség, pedig a sebesség mindössze 30 km/h volt.

Tapadás

A biztonságos megálláson kívül a megfelelő tapadás is nagyon fontos, a téli gumik pedig itt is egyértelműen jobban teljesítenek.

Költségek

Természetesen a téli abroncsok és azok tárolási költsége is jelentős méreteket ölthet. Azt viszont érdemes szem előtt tartanod, hogy nem egy idényre veszed őket, hiszen a 4-5 hónapos használattól általában nem kopnak el annyira. Az autón elvégzett változtatásokat a biztosítóval is közölni kell, ebbe pedig a gumik is beletartoznak. A téli gumik használata pozitív hatással lehet a biztosításodra.

A biztonsági tényezők miatt mindenképpen érdemes költeni a gumikra, hiszen akár élet-halál kérdésében is dönthetnek.

Téli ellenőrző lista

1. Muszáj autóba ülnöd?

2. Győződj meg róla, hogy rendelkezel a megfelelő felszereléssel, beleértve a telefontöltőt, zseblámpát, és meleg ruházatot.

3. Indulás előtt takarítsd le az autót.

4. Lassíts! Számolj jóval hosszabb menetidővel, és nagyobb féktávolsággal. Ne közelítsd meg túlzottan az előtted haladót, hiszen bármikor váratlan esemény következhet be.

5. Ha bajba kerülsz, ne pánikolj. Hívj segítséget, és a melegen tartás miatt járasd a motort.