Magyország megúszta, osztrákföldön viszont tombol a jeges pokol!

Közzétéve:
2019-01-11, 17:33

Az előrejelzések ellenére a térségünket elérő havazás nem is okozott annyi fennakadást, mint az várható lett volna, Ausztriában azonban elég keményen kapják a telet a népek!

Még a hét elején riogatta az országot a Magyar Közút, az érkező maximum 15-20 centiméter vastagságú hótakaró érkezése miatt. Nos, a hó megérkezett, Én még örültem is neki, csúszkáltam, mint a jól nevelt hülye gyerekek keresztbe, és élveztem, hogy szembe hóesésben olyan, mintha a Millenium Falconban ülnék és éppen fénysebességre kapcsolnék. Egy szóval én nem tojom össze magam a hótól na! Legalábbis itthon.

Ellenben az Ausztriában üdülő magyarok és más nemzetek népei elég kellemetlen szituációban vannak kedd reggel óta. A folyamatos havazás eredménye képpen Stájerországban már 5-ös szintű lavinaveszélyre való figyelmeztetést adtak ki, és több mint 3 méter hó takarja a tájat. Az előrejelzések szerint a hétvége folyamán még további 1 méter hó várható. 

Lezárt osztrák sípálya

A helyi hatóságok mindenkit arra intenek, hogy haladéktalanul hagyják el az érintett területeket, és inkább mondjanak le az idei síelésről saját testiépségük megőrzésének érdekében. Az ott lakókat is igyekeznek a kritikus helyekről kitelepíteni, valamint a saját felelősségre maradókat csak a megfelelő mennyiségű élelem és gyógyszer társaságában hajlandóak magukra hagyni a veszélyzónában.

Alsó-Ausztriában 270, Tirolban pedig csaknem 1000 háztartás maradt áram nélkül szerdán, a hótól roskadozó, vezetékekre hajló faágak miatt. A hibaelhárítást hómobilokkal közlekedő szakemberek és tűzoltók végzik, valóságos sarki hangulat uralkodik a gőzgombócevők hazájában. Az osztrák hadsereg továbbá helikoptereket állomásoztat a kérdéses területek közelében.

Ennek két eléggé nyomós oka is van, az egyik, hogy a lavinaveszélyes területekre helikopterekről dobnak bombát a nagyobb lavina kialakulásának és a komolyan károknak megelőzésére. A másik pedig, hogy helikopterrel természetesen sokkal könnyebb a hegyen rekedt személyek menekítése is.

Osztrák falu az Alpok lábánál

Egész Ausztria szerte közel 100 utca van már lezárva a havazás miatt. Komoly problémát és elakadásokat okoznak a kidőlt fák is, melyek további áramellátási problémákat okoznak a már meglévőkön felül a vezetékek módszeres leszaggatásával. Az osztrák állam egyébként nem egy oktató videó adott ki a lakosoknak, hogy miképpen is célszerű átvészelni egy ilyen időjárási helyzetet.

Az előre jelzések szerint számottevő változás nem várható az elkövetkező napokban, így marad a vörös riasztásos helyzet Ausztriában. Egyáltalán nem javaslom senkinek az életét kockáztatni egy 5 napos síélményért, nem ér az egész annyit, hogy bárkinek baja essen. Magyarországon azonban fellélegezhet minden hóban totyogó mazsola, aki az életét is kiizgulja magából 3 centi hó miatt.

Szombaton reggel még többfelé, délutánra azonban már csak az északi területeken lehet kisebb havazásra, havas esőre számítani. Erős lefagyások jelenleg nem várhatóak. A hétvége után azonban ismét egy hidegfront érkezi heves szél hátán, így fagyra, havazásra lehet számítani, ezért ne tedd túl mélyre a jégkaparót!

Forrás:

HVG

További autós hírek

Olvasónk küldött videót arról, hogy a 18. kerületben, ma, koradélután, a Szálfa utcában őt és az előtte haladó autót majdnem…

A 49 éves linzi nő november 18-án több balesetet okozott, majd a sokadik esetnél sikerült megfékeznie az utca emberének, de…

Kigyulladt egy kisteherautó utastere és raktere a 20. kerületi Helsinki úton, a Torontál utcánál hétfőn 14 óra magasságában. A fővárosi…

Jól látni, hogy a sárga jelzésnél ér a sínre kb. a Citroen, majd a következő pillanatban oldalról hatalmas sebességgel telibevágja…

Nem elég a pénzbírság, börtönbüntetést szeretne a német kormány a baleseteket fotózóknak, videózóknak – írja a totalcar.hu A német autópályákon…

Kapcsolódó írások

A hosszú élet titka: Salzburg tartomány csodái – 1. rész
2018. június 12.
A Pappas Auto és a SalzburgerLand Tourismus jóvoltából bejártuk a mesés Salzburgot, és az alpesi Hochkönig régiót. Kivételes autókkal közlekedtünk és a lehető legtöbb bringázási lehetőséget kiaknáztuk a hosszú hétvégén.
A hosszú élet titka: Salzburg tartomány csodái – 2. rész
2018. június 13.
A Pappas Auto és a SalzburgerLand Tourismus jóvoltából bejártuk a mesés Salzburgot, és az alpesi Hochkönig régiót. Kivételes autókkal közlekedtünk és a lehető legtöbb bringázási lehetőséget kiaknáztuk a hosszú hétvégén. Élménybeszámoló és rövid ismertető a régió nyári idényben kínált lehetőségeiről!
Ausztriából érkezik a Chiron ellenfele
2018. augusztus 02.
Egy hirtelen felbukkant osztrák gyártó, a Milan állt elő egy papíron pokoli gyors konstrukcióval.
Belvárosi kisvasút Ausztriában
2018. október 06.
Ha gyerekbarát autós túrára vágysz, íme egy Bécsből induló körutazás, melyben olyan programok szerepelnek, mely a fiatalabb gyerkőcöket is lekötik.