2023. április 21. | 10:06

Megkezdődtek az előre történő kifizetések, amelyeket a különleges helyzetre hivatkozva nyitottak meg.

Még március elején történt egy brutális tömegbaleset az M1-es autópályán. Egy hirtelen porátfúvás minimálisra csökkentette a látótávolságot, amire néhány autós fékezéssel szeretett volna reagálni, de volt, aki lefagyott és fékezés nélkül beléjük hajtott.

Ennek eredménye egy 42 járműből álló tömegbaleset, amelyben 39-en megsérültek és egy ember meghalt. A balesetben mind a 42 jármű összetört, de csak 19 lett igazoltan totálkáros.

Érdekes kérdés volt akkor, hogy ilyen helyzetben a tulajok milyen kártérítésre számíthatnak egyáltalán, ha esetleg nem rendelkeztek CASCO-val. A Magyar Biztosítók Szövetsége azonban mindenkit megnyugtatott, hogy van protokoll ilyen helyzetekre.

Ugyanis a biztosítók elkezdenek mindenkit kifizetni a felmért kárigény alapján előre, viszont a rendőri vizsgálat végéig függőben marad az, hogy ezt a pénzt később vissza kell-e fizetni, vagy sem. Hiszen ha egy autós kárát teljes mértékben megtérítik, majd kiderül, hogy közvetlen felelőse volt a tömegbalesetnek, akkor a pénzt visszaigényli a biztosító.

Egyelőre ilyenről azonban még nem lehetett hallani, hiszen az egész eset újkeletű volt. Sokan okosak a fotelből vagy a képernyő mögül, de ritkán kerül az ember ilyen helyzetbe, mint akkor azon a pályán és a KRESZ nem szabja meg, hogy ilyenkor hogyan kell reagálni.

Ennek ellenére sem tudni, hogy a rendőrség mit fog kihozni az ügy végére, mindenesetre a biztosítók részéről az előre kifizetések elkezdődtek. A MABISZ adatai szerint eddig bő 10 millió forintnyi kárigényt fizettek ki, és ez még csak a kezdet.

Összesen 80 kárigény érkezett be a balesetben résztvevőktől, ezek közül kilencet rendeztek, ami kitette ezt az összeget. Ebben nem csak a gépjármű, de a résztvevők személyi biztosításai is benne vannak, illetve ilyen helyzetekben a roncsok elszállítását is ebből fizetik.

MKIF Zrt.