kedd - 2022. november 29.
2 °C
gyenge köd
alapjarat.hu logo
95 638 Ft
100 714 Ft
D 705 Ft
fuel prices icon fuel prices icon

A Mazda is leállítja a gyártást Oroszországban?

2022. szeptember 27. | 17:17

A japán autógyártó tavaly 30 ezer autót értékesített az orosz piacon, most azonban a vlagyivosztoki gyár bezárását fontolgatja.

Amikor Oroszország megtámadta Ukrajnát – illetve elkezdődött a különleges katonai hadművelet, ahogy Putyin hívja a háborút – több autógyártó mellett a Mazda is leállította az alkatrészek beszállítását a Vlagyivosztokban található gyár irányába. Japán sajtóértesülések szerint a vállalat az oroszországi tevékenység teljes leállítását fontolgatja, hivatalos döntés azonban még nem született.

A Mazda a Sollers nevű autóipari vállalattal közösen, 2012-ben kezdte meg a gyártást Vlagyivosztokban. Ebben az üzemben készült a CX5 és a Mazda 6 modell is, kezdetben 50 ezer autós éves kapacitással dolgoztak, melyet évi 70 ezerre kívántak felemelni. A japán autógyártó 2021-ben 30 ezer járművet értékesített az orosz piacon. A hírek szerint a Sollers megvásárolná a Mazda részesedését a közös vállalkozásban.

Időközben újabb autóipari vállalat jelentette be, hogy távozik Oroszországból: a Toyota bezárja az 1900 embert foglalkoztató szentpétervári gyárát.

Az orosz-ukrán háború kirobbanása után több cég is felfüggesztette tevékenységét Oroszországban, amire rátettek egy lapáttal gazdasági szankciók. A negatív hatások az autóipart sem kímélték, egyes gazdasági elemzők szerint az orosz autókereskedelem legalább 70 százalékos csökkenést fog idén tapasztalni.

Nyitókép: Depositphotos

Mások ezt olvassák

Kérek még hírt!