Az új Mazda3. Biztosan tudod melyikről van szó, hiszen nálunk is járt már teszten az új, futurisztikus külsővel rendelkező, közkedvelt kompakt autó. Szépnek szép, jól felszerelt, csupán egy dolog hiányzik belőle: egy kis plusz erő, vagy ahogyan azt a Mazdánál mondják „zoom-zoom”.

Úgy tűnik a vágyakozások beteljesülhetnek, ugyanis a Mazda nemrég közzétett egy 13 másodperces „teasert”, vagyis ízelítőt a kisautó hajtásláncának frissítéséről. Nem kell sokáig várni, ugyanis a videóban feltüntetik, hogy hivatalosan 2020. július 8-án lehet majd több információt megtudni a 3-as modellcsalád újdonságairól. A Mazda 3 modellekben 2013 óta nem lehet megtalálni a turbófeltöltőt – abban az évben gyártották utoljára a Mazdaspeed 3-asokat. Azóta a Mazda leragadt a szívómotorok felhozatalánál.

A Mazdánál mindenesetre azt már elárulták, hogy nem érdemes a Mazdaspeed név visszavezetésével vagy visszatérésével számolni. Ehelyett valószínűleg azt lehet majd látni, hogy a turbófeltöltővel szerelt 2,5 literes négyhengeres motor kerül a Mazda3-asok gépteteje alá. Egyelőre nincs még információ arról, hogy mennyi plusz erőt jelent ez a modellek esetében, de érdemes 230 és 250 lóerő közötti összteljesítménnyel számolni. Ez jó hír lehet, ugyanis így a kis 3-as Mazda több erővel bírna, mint a soron következő, 241 lóerős VW Golf GTI.

Elképzelhető továbbá, hogy az újfajta meghajtást manuális váltóval (is) fogja párosítani a gyártó, de semmi sem biztos. Két dolog viszont nagyon is számottevő ebben az egész történetben: az első nem más, minthogy a Mazda3-at jó pár év kihagyás után ismételten turbós erőforrás működtet majd, a másik pedig, hogy a tunerek ezt a legnagyobb örömmel fogadják majd és azon lesznek, hogy a lehető legnagyobb teljesítményt és erőt kisajtolják belőle!