2022. január 25. | 09:17

Mindennek tetejébe elég oktató sincs, tehát a várakozási idő is nőhet.

A magas infláció a magyar autósiskolákat sem kíméli, ezen okból kifolyólag minimális mértékben tovább emelkedik a jogosítványszerzés költsége. Még rosszabb lenne a helyzet, ha a kormány nem szólt volna bele az üzemanyagárak alakulásába, az ármaximalizálás nélkül ugyanis most 502 forintba kerülne a 95-ös benzin literje.

A KSH adatai szerint egy átlagos tanfolyam ára tavaly nyáron 235 050 forint volt, összehasonlításul 2016-ban még 153 530 forintra jött ki az átlagár. A gyors ütemben növekvő üzemanyagárak mellett a kiemelkedő kereslet is hajtja a drágulást. A kormány a költségek csökkentése érdekében 2018-ban bevezetett egy intézkedést, amely szerint az az illető, aki 20 éves koráig sikeres KRESZ-vizsgát tesz, 25 ezer forintot visszakap a képzési összegből, emlékeztet a BOON.

Tanulóvezető a volánnál

Orosz János, a Magyar Autósiskolák Szövetségének örökös elnöke elmondta, hogy a járműeszköz beszerzési és üzemeltetési költsége mellett a bérköltség (és az ahhoz kapcsolódó járulékok) jelentenek sok kiadást az autósiskoláknak. Az üzemeltetési költség a hatósági benzinár miatt nem drágult tovább, jelezte Orosz, aki hozzátette, hogy itthon az uniós átlagnál olcsóbban lehet hozzájutni a jogosítványhoz.

„Tőlünk nyugatabbra 55 euró egy óra díja, ez átszámítva körülbelül 19 500 forint, pedig ott is javarészt a hazánkban használtakhoz hasonló autókkal oktatnak” – idézte az elnököt az Észak-Magyarország című lap.

Ezzel szemben Magyarországon egy óra díja átlagosan 7000 forint körül mozog, ez komoly különbségnek mondható. Az UNI Autósiskola vezetője, Fazekas Zoltán arról beszélt, hogy kénytelen feljebb vinni az áraikat, mivel az infláció 7-8 százalék körül alakult. A drágulás mértéke nem lesz jelentős, Fazekas 5 százalékos emelkedést említett. Hozzátette, minden autósiskoláról elmondható, hogy nincs elég oktató a megnövekedett kereslethez, ezért nem tud mindenki egyből autóba ülni a KRESZ-vizsga megszerzését követően.

Ezzel kapcsolatban Böröcz Mátyás, a Magyar Autósiskolák Szövetségének (MAISZ) jelenlegi elnöke arról beszélt a Világgazdaságnak, hogy az elmúlt években tapasztalt drágulás ellenére sem mérséklődött az érdeklődés a jogosítvány megszerzése iránt.