2021. december 01. | 11:42

A pénz- és tőkepiacok meginogtak az újabb rossz hír hallatán.

Miután hírek jelentek meg egy új szupermutánsról, múlt hét pénteken közel 10%-os zuhanást mutatott az olaj árfolyama és a legtöbb tőzsdei jegyzés. Az omikron variáns megjelenése után a Brent hordónkénti ára 71 dollárig csökkent, aztán ugyan magára talált az olaj, de most megint esett az ára.

Az olaj ára hétfő reggel felment 74 dollárra, ettől függetlenül szerda reggel a benzin átlagára bruttó 7 forinttal, míg a gázolaj átlagára bruttó 3 forinttal csökkent itthon. Ez azért érdekes, mert a bezuhanó olajárat kihasználva több benzinkút is bemehet a 480 forintos ársapka alá.

A hét második felétől erre akár több példát is láthatunk, mivel kedden megint jókora esést mutatott az olaj ára. A pénz- és tőkepiacok nagyon rosszul viselik a negatív híreket, és most pont egy ilyen járta be a világsajtót. A Moderna vezérigazgatója, Stephane Bancel kiállt a nyilvánosság elé és elmondta, hogy a jelenleg elérhető vakcinák kevésbé lehetnek hatékonyak az omikronnal szemben, bár hozzátette, hogy 3 dózisnyi vakcinával „viszonylag jó védettsége” van az embernek.

Bancel nyilatkozata után az olaj árfolyama és a legtöbb tőzsdei jegyzés jókora esést produkált, a kriptodevizákkal karöltve. A negatív hangulatra a forint is eséssel reagált, ez is fontos szempont, hiszen az árképzés során az aktuális olajár mellett azt is figyelembe veszik, hogy a magyar valuta mennyit romlott vagy erősödött a dollárral szemben a vizsgált periódusban.

A Világgazdaság kérdésére Pletser Tamás, az Erste olaj- és gázipari elemzője elmondta, a mostani helyzetben 460-465 forintos literenkénti (95-ös) benzinárral, valamint 465-470 forintos gázolajárral lehet kalkulálni. Nagyon extrém esetben valaki akár 20 forinttal is alámehet a 480 forintos plafonnak, ugye az a határvonal, a fölé egyetlen töltőállomás sem merészkedhet (különben jön a büntetés), olcsóbban viszont lehet árulni az üzemanyagokat. Ha hírt kapunk az üzemanyagárak csökkentéséről, frissítjük a cikket.

FRISSÍTÉS: Péntektől további jelentős mérséklődést tapasztalhatunk az üzemanyagok nagykereskedelmi árában, ez mindkét üzemanyag fajta esetén bruttó 11 forintot jelent. Ennek ismeretében várhatóan egyre több kútnál fogunk találkozni a hatósági árakhoz képest alacsonyabb összegekkel.

Amennyiben a tudatos autózás híve vagy, felhívnánk a figyelmedet egy olyan felületre, ahol egyszerűen felvihetsz eseményeket az autóddal kapcsolatosan, ami később eladhatóság szempontból is fontos lesz. Egy gyors regisztráció után rögzítsd a tankolási eseményeidet és vezesd online a gépjárműved!

 

Világgazdaság

Portfolio

Holtankoljak.hu