Mégis lesznek forgalommentes kerületek Budapesten?

Kozma Ádám
Közzétéve:
2019-04-01, 09:30

Már megint úgy élesítettek egy törvényt, hogy azt szinte senki sem vette észre. 2022-től egyes kerületek, gépjárművel csak a kiváltságosoknak lesznek megközelíthetőek.

A főváros közlekedését megbolygató legújabb környezetvédelmi törvény kiegészítést épp most fogadták el, olvashatod a Magyar Közlönyben. A törvény értelmében alig 6 év múlva, belsőégésű motorral szerelt autóval tilos lesz behajtani néhány belvárosi, és még egy pár kiváltságos kerületbe. A szabály a teherszállító és személyfuvarozókat is közvetlenül érinti, apróbb kibúvó BKK által üzemeltett buszoknak lesz, ugyanis az alacsony károsanyag-kibocsátású gázüzemű típusok közlekedhetnek.

További országos jelentőségű információ, hogy a 100 ezer fős lakossággal rendelkező nagyvárosok, önállóan dönthetnek arról bevezetik-e a korlátozást, és ha igen, mely területeikre. Azért ennek a megvalósítására biztosan kell várni még azoknál a városoknál, ahol nincs rendesen kiépített körgyűrű, bár manapság az sem lenne meglepetés, ha ezt a problémát simán elfelejtenék.

Budapestre autóval behajtani tilos

A teljes tiltások mellett bevezetik a részleges korlátozásokat, elsősorban a magas szállópor koncentrációt okozó dízel gépjárművekre, bár fővárosban és máshol is a helyi közigazgatás döntése alapján, de szabadon szankcionálhatják a terület behajthatóságát.

A törvény elsősorban az aktuális környezetvédelmi normák alapján állapítja meg, hogy a részleges tiltások esetén mik az irányadó tényezők. Kiemelten fontos azonban, hogy a behajtási szabályozást bevezető területek támogatást kapnak a környezeti terhelés lokális mérésére, vagyis gyakorlatilag mobil károsanyagkibocsátási ellenőrző állomásokkal szondázhatják a behajtókat. Akinek autója csak papíron felel meg az emissziós normáknak, búcsút inthet a behajtási engedélyének és valószínűleg egy nem tervezett műszakivizsgára is vendégül látják.

Érdekes lehetőség a korlátozással kapcsolatos szabálybetartás közvetlen ellenőrzésének lehetősége, talán alkalom nyílik egyes benzin-autógáz kettős üzemű járművek környezetvédelmi szempontból történő egyedi elbírálására.

Egy biztos, a bevezetett törvény létjogosultsága kérdéses az aktuális hivatalos kiadványok és vélemények tekintetében, bár az tény, hogy rengeteg EU ország alkalmaz különböző korlátozásokat a kiemelt városrészek forgalom terhelésének csökkentésére és az élhetőbb városi környezet érdekében.

Személy szerint bízom benne, hogy a megvalósítás hamarosan nem csak papíron leírt előírások halmaza, hanem valós cselekmények sora lesz.

Nem mellesleg kellemes április elsejét kíván az Alapjárat csapata! Ezt benézted!

Az autós világ friss híreiért tekintsd meg az Alapjárat hírműsorát!

Kapcsolódó írások

Hétvégi autós programajánló 09.16-17.
2017. szeptember 15.
Még tart a jó idő, ne maradjatok otthon hétvégén se, ha csodálatos autókat nézegethettek a ragyogó kora őszi napsütésben Budapesten és Hatvanban
Budapest sávelzárás
2018. október 31.
A 9 hónapon át tartó sávlezárásokkal még valahogy együtt tudunk élni, hiszen muszáj. De az, hogy jelen helyzetben a Kossuth Lajos utcában irányonként csupán egy-egy sáv járható, az már azért több, mint fájdalmas.   

További hírek