Próbafúrásokkal kezdődött meg az M5-ös metróvonal megépítésének első szakasza Budapesten. Ha a csepeli és ráckevei hévek a Kálvin térig közlekednek majd a föld alatt, akkor Csepelről, Pesterzsébetről, Soroksárról, Dunaharasztiról, Szigetszentmiklósról, Tökölről és Ráckevéről is átszállás nélkül elérhető lesz a budapesti metróhálózat.

A Budapest Fejlesztési Központ (BFK) tervei szerint Pesterzsébettől befelé csúcsidőben a mostani 12-15 perc helyett ötpercenként követhetik majd egymást a vonatok, legalább Szigetszentmiklós-Gyártelepig átlagosan 7-8 percenként járhatnak, és a legkülső szakaszon is biztosítható akár negyedórás sűrűség a most jellemző órás helyett. A csepeli vonalon a jelenlegi 6-7 perces járatsűrűség növelhető, a reggeli csúcsban 5 percenként indulhatnak majd a szerelvények.

Az előzetes kalkulációk azt mutatták, hogy Csepelről a jelenleginél 7, Ráckevéről pedig 30 perccel rövidebb idő alatt lehet eljutni a Kálvin térre, és mivel a hévnek közvetlen metrókapcsolata lesz majd, csökken a kényszerű átszállások száma is. A fejlesztés hatására a ráckevei és a csepeli hévek együttes utasszáma napi 60 ezerről 120 ezerre emelkedhet. Ebben a számban a Budapest–Kunszentmiklós-Tass–Kelebia vasútvonal utasainak száma nincs benne.

A Budapesti Agglomerációs Vasúti Stratégiában szerepel a hévalagút folytatása a Kálvin tértől a belváros és a Duna alatt Budára, ahol a vonal összekapcsolódik a H5-ös szentendrei hévvel. Így kialakulna egy egységes, észak-déli elővárosi és városi gyorsvasút, ez lenne az M5 metróvonal.

A tervezett alagút a Kálvin téri végállomásnál éri el a legnagyobb, ötven méteres mélységet, vagyis a 38 méter mélységben haladó M4 jelű metrók alá érkezik. Az 5-ös metró építése próbafúrásokkal kezdődött a Kálvin téren, a tervezett alagút nyomvonalán 50 méterenként csaknem 100 próbafúrást végeznek el a szakemberek egy hónap alatt. A fúrógépek a Kálvin tér környezetében akár 65-70 méter mélységig is lejutnak.

„A fúrásokkal 70-30 méter mélyen vizsgáljuk a talaj szerkezetét, összetételét, teherbíró képességét, halmazállapotát, ismert és ismeretlen jellemzőit. A külső kerületekből, az agglomerációból naponta 1 millió ember érkezik autóval, ezen a nyomáson kell enyhíteni” – közölte Fürjes Balázs, Budapestért és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár a közösségi oldalán.

„A csepeli és a ráckevei HÉV-ek azok, amelyek egyetlen metróhoz sem csatlakoznak. Ezt a hiányosságot pótolnánk azzal, hogy a déli-vonalak elérnék a Kálvin teret. A beruházás tervezése a Budapest Fejlesztési Központ létrejötte óta, közel egy éve folyik. Mostanra az alagút nyomvonala végleges és a talajvizsgálatok is megkezdődhetnek. Az első helyszín a Kálvin tér, ahol a Nemzeti Múzeum előtt 70 méter mélyre fúrunk le, hogy pontos talajmintához jussunk – a következő hetekben ezt követően további 92 helyszínen indulnak munkák. A munkavégzés ütemezését a BKK-val minden esetben összehangoljuk” – nyilatkozta Vitézy Dávid, a Budapest Fejlesztési Központ vezetője.

Vitézy tavaly januárban azt mondta, hogy hét-tíz év múlva lehet majd utazni az 5-ös metróval, vagyis a vonal műszaki átadása azért még odébb van.

Fotók: Vitézy Dávid