2024. február 02. | 12:29

A döntést egy delaware-i bíróság mondta ki, miután az egyik részvényes által kezdeményezett eljárás során az összeget túlságosan magasnak minősítették.

Még 2018-ban döntöttek arról, hogy Elon Musk egy 56 milliárd dolláros teljesítménybónuszt kap a Teslától. Ez a legmagasabb juttatási összeg az amerikai vállalatok történetében, ennek segítségével lett Musk a világ leggazdagabb embere.

Egy részvényes azonban jogi eljárást kezdeményezett, mondván az igazgatótanács az ő érdekeiket figyelmen kívül hagyva döntött a túlzottan magas kompenzáció mellett. Kathaleen McCormick, Delaware állam egyik bírónője kedden megsemmisítette a fizetési csomagot, a döntés ellen Elon Musknak joga van fellebbezni Delaware Állam Legfelsőbb Bíróságán. Az üzletember évek óta nem kap fizetést a Teslától, juttatási a vállalat nyereségességéhez, illetve a részvények értékéhez van kötve.

A jogi procedúrát egy Richard Tornetta nevű részvényes indította el. 2022 novemberében egy egész héten át tartó tárgyalássorozatot tartottak, melynek során a Tesla igazgatótanácsa azt állította, a kirívóan magas illetmény a világ egyik legdinamikusabb vállalkozójának a vállalat iránti elkötelezettségét mutatja.

A 201 oldalas ítéletben McCormick bírónő azonban úgy fogalmazott, az elektromos autókat gyártó cég döntéshozóit elvarázsolta Elon Musk szupersztár kisugárzása, valamint kiváló szónoki képessége. Ezen felül az is kiderült, hogy Muskot szoros szálak fűzik néhány igazgatótanácsi taghoz, akik a fizetési csomagról dönthettek. Az ítélet kihirdetését követően Greg Varallo, a felperest képviselő ügyvéd azt mondta: „Ez egy szép nap a jófiúk számára”, jelentette a Reuters hírügynökség.

A bírósági döntés miatt Elon Musk kiakadt, és az X-en arról írt, hogy sose alapíts céget Delaware államban. Helyette Nevada vagy Texas államokat javasolja, könnyen lehet, hogy utóbbi lesz a jövőben a Tesla hivatalosan bejegyzett székhelye.

A bejelentés hatására a Tesla részvényei 3 százalékot estek a tőzsdén. Egyes befektetők remélik, hogy a döntés átformálja az autógyártó vállalatvezetési struktúráját. A Tesla igazgatótanácsát már eddig is számos kritika érte, miután Elon Musknak vezérigazgatóként már több hatósággal is meggyűlt a baja.

Musk még 2022-ben eladta a Tesla többségi tulajdonrészét, hogy felvásárolhassa a Twittert (mostani nevén X). Az üzletember jelenleg az elektromos autógyártó vállalat részvényeinek 13%-át birtokolja, ám a közelmúltban arról beszélt, ismét nagyobb részesedésre vágyik.

Nemrég látott napvilágot a hír, mely szerint a szintén Elon Musk kezeiben lévő Neuralink által fejlesztett chipet első alkalommal sikerült emberi agyba beültetni. Az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala (FDA) még tavaly nyáron adott engedélyt a vállalatnak, hogy embereken teszteljék a találmányt. Musk egy interjúban arról beszélt, a találmány komoly segítséget nyújthat az agyi- és gerincsérülések kezelésében, emellett pedig a súlyos elhízás és más betegségek problémáját is orvosolhatja.

Theo Wargo/ Wiremalge/ Getty Images