Évtizedek óta most először lesz arra példa, hogy húsvétkor nem az ittas vezetők kiszűrésére helyezi a hangsúlyt a rendőrség, az egyenruhások a biztonsági öv rendeltetésszerű használatát ellenőrzik majd fokozottan a hosszú hétvége során.

Az elmúlt években a részeg sofőrök által okozott balesetek száma folyamatosan csökkent, ami azt mutatja, hogy a közlekedők többsége tisztában van az ittas vezetés veszélyességével. Az ORFK így idén húsvétkor első ízben szakít a korábbi évtizedek gyakorlatával, és a fokozott húsvéti közúti ellenőrzések során a biztonsági eszközök, azon belül is elsődlegesen a biztonsági öv használatának ellenőrzésére koncentrál majd a leginkább.

A szemléletváltás mögött egy igen nyomós érv is húzódik, a március elején megtartott egyhetes biztonsági öv használatának elllenőrzését célzó akció során a rendőrség sajnálatos módon lesújtó tapasztalatokkal gazdagodott. Az előre bejelentett razzia lefolytatása közben a rendőrök 4531 sofőrt és 983 utast kaptak rajta, hogy nem kötötte be magát. 12 gyermek nem a számukra kötelező biztonsági ülésben rögzítettek a szüleik, és 14 motorost (négy motorkerékpárost és tíz segédmotorost) állítottak meg azért, amiért nem viseltek bukósisakot. A biztonsági öv használata 45 éve kötelező Magyarországon.

A rendőrség arról számolt be, hogy a biztonsági öv használatának elmulasztása jellemzőbb a városi környezetre. Pedig a biztonsági öv minden ütközési sebesség mellett védi a használóját, megóvva a sérüléstől, vagy csökkentve a sérülés mértékét. Öv nélkül maga a légzsák is sérüléseket okozhat, emlékeztet a hatóság.

A biztonsági öv használatának elmulasztása természetesen pénzbüntetést von maga után: lakott területen belül 10 000 Ft, lakott területen kívül 15 000 Ft, autópályán és autóúton 20 000 forint a büntetés mértéke. Ha az utas nem köti be magát, akkor a büntetést is neki szabják ki a járőrök.

Idén tehát a fokozott közúti ellenőrzések során húsvétkor a biztonságiöv-használata kerül fókuszba, azonban ez nem azt jelenti, hogy az ittas vezetés felett szemet hunynak majd a rendőrök. Ha az ellenőrzést végző egyenruhások ittasságra utaló jeleket figyelnek meg, akkor előkerül a légalkoholmérő készülék, amely minden járőrnél felszerelés.