szombat - 2023. június 10.
20.5 °C
erős felhőzet
alapjarat.hu logo
95 576 Ft
100 626 Ft
D 554 Ft
fuel prices icon fuel prices icon

A Mercedesszel fejleszthet közösen a Volvo

2020. január 07. | 15:22

A piaci nyomás és a környezetvédelmi előírások szükségmegoldásokat szülnek.

A Volvót tulajdonló Geely közel 10 százalékos részesedéssel bír a Mercedes anyavállalatában, a Daimlerben. Amint egyre többen fejlesztenek elektromos modelleket közösen más vállalatokkal, úgy a Geely és a Daimler is ehhez a módszerhez folyamodott. Most azonban még szorosabbra fűzhetik az együttműködést, a hírek szerint ugyanis nagy esély van rá, hogy a Volvo és a Mercedes közösen fejleszt majd belsőégésű motorokat. Ennek legfőbb oka a költséghatékonyság, hiszen egy teljesen új erőforrás kifejlesztése nem kis pénzbe kerül. Az együttműködésben előreláthatólag 50:50 arányban vesznek majd részt a felek.

Az Automobilwoche információi szerint a tárgyalások már megkezdődtek a Daimler és a Volvo közt, ám a svédek egyik képviselője szerint a végleges döntés még nem született meg. A Mercedes oldaláról még ennél is szűkszavúbbak voltak, ugyanis csak annyit fűztek hozzá az eseményekhez, hogy az eddigi kapcsolat jó irányba fejlődik tovább. A Mercedes jelenleg más autógyártókkal is kapcsolatban áll, elég csak példaként említeni a Reanult-Nissan-Mitsubishi hármassal közösen fejlesztett 1,3-as benzines motort, mely többek közt az új A-osztályban is dolgozik.

A Geely tulajdonában van egyébként a Lotus is, így a jövőbeni Volvo modellek a norfolki mérnökök által tervezett futóművekből is profitálhatnak adott esetben. Ez az új lehetséges együttműködés persze nem akkora bomba lesz, mint például az FCA-PSA házasság volt korábban, de ettől függetlenül érdekes látni, hogyan próbálnak alkalmazkodni a körülményekhez az egyes autógyártók.

Miért nem jó autógumit tenni egy motorra? Hármas szintű önvezetéssel jön a Honda

Mások ezt olvassák

Kérek még hírt!