A Daimler ismét dízelbotrányba keveredett, ezúttal a Renault motorok miatt

Közzétéve:
2019-12-03, 11:23

A Daimler visszahív néhány Mercedes-Benz kompakt modellt, amelyek dízelmotorja a Renault-tól származik.

A Der Spiegel szerint az illetékes szervek jelenleg a kis köbcentis dízelmotorokban használt „gyanús szoftvereket” vizsgálják. Egy másik lap, a Handelsblatt arról számolt be, hogy ezeket a Mercedes csak az A-osztályban és a B-osztályban használta.

A Renault állítólag tagadja, hogy a bármilyen módon közük lenne ehhez, állításuk szerint a Daimlernek átadott motorkezelő szoftver egységeket a Mercedes-Benz mérnökei programozták. Legalább is ez olvasható az Autonews Europe hasábjain.

A Mercedes A-osztály oldalról fotózva

Eddig azonban nem derült ki, hogy melyik évjáratú modelleket vizsgálják. Így nem tudni azt sem, hogy érinti-e a legújabb generációs A-osztályt, amely szintén kérhető a Renault-tól származó turbós, 1,5 literes dízel erőforrással.

A német autógyártó nem volt hajlandó kommentálni az ügyet, de kijelentette, hogy nem zárja kis annak a lehetőségét, hogy a KBA tovább vizsgálódik majd a széleskörű kibocsátási csalások miatt. A német ügyészek már majdnem 1 milliárd dollárra büntette a Daimlert az illegális szoftverek használata miatt.

Mercedes modellek egymás mellett

2017 májusában a hatóságok egy nyomozás során kiderítette, hogy mintegy 280 000 C-osztályú és E-osztályú modellt szerelt illegális szoftverrel a Daimler. Ennek következtében csaknem 700 000 autót hívtak vissza 2018-ban, köztük 60 000 GLK modellt.

A Daimlert az Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériuma is vizsgálja, és New Jersey-ben több peres ügyben is érintett. Szóval nem úgy néz ki a helyzet, hogy mostanában vége lesz ennek az ügynek.

Az autós világ friss híreiért nézd meg az Alapjárat hírműsorát!

Kapcsolódó írások

Mercedes márkajelzés
2019. augusztus 02.
A Daimler volt vezérigazgatója szerint az ügyfelek számára manapság egyre kevésbé számít, milyen motor van az autókban.
2018-as Suzuki Vitara elölről
2018. október 23.
Több jeles magyar képviselője is volt az autóiparnak világszerte az idők során, mára pedig számos nagyvállalat van jelen az ország különböző térségeiben.

További hírek