2024. február 09. | 10:59

32 év alatt hét különböző modell hagyta el a gyártósort, és ma egy nap alatt több Suzuki készül, mint régen három hónap alatt, ám ez nem minden.

Fontos mérföldkőhöz érkezett a Magyar Suzuki Zrt. A minap legördült a négymilliomodik S-betűs autó az esztergomi gyártósorról.

A közel 32 éve, 1992 nyarán indított termelés temérdek érdekes számot tud felmutatni, ám már az is impozáns, hogy nyolcévente egymillió négykerekű készült el. A gyárban egészen a kezdetektől fogva teljes körű gyártási folyamatok zajlanak, vagyis például az acéllemezek préselésétől a hegesztésen át a gépjárművek összeszereléséig és festéséig mindent itthon történik. Természetesen az elkészült modellek ellenőrzése is itt zajlik.

A kezdetek kezdetén csak Swift készült Esztergomban, és ez így volt közel tíz éven át. Habár már japánba vitték gyártását, a mai napig ez a legtöbbet készített típus.

2006-ban készült el az egymilliomodik Swift, öt évre rá pedig már a kétmilliós darabszámnál járt a gyár. Közben elindult a WagonR+ (2000-ben), az Ignis (2003), az SX4 (2006) és a Splash (2008) gyártása is

A napjainkban gyártott két típus, az SX4 S-Cross és a Vitara csak később, előbbi 2013-ban, utóbbi pedig 2015-ben csatlakozott az itteni modellek sorához. 2017-re érte el a gyár a hárommilliós darabszámot.

Sokatmondó, hogy míg a termelés indulásakor az első öt hónapban összesen 970 jármű hagyta el a futószalagot, addig manapság nem ritka a napi 650-es érték sem. A jelenleg magyar gyártásból származó S-Cross és Vitara modelleket 123 országba szállítják tőlünk, például az Egyesült Királyságba, Németországba, Franciaországba vagy Olaszországba.

Az újabb mérföldkőhöz – a négymilliós darabszámhoz – a napokban ért el a cég. A jubileumi példány egy „elefántcsont-kozmikus fekete gyöngymetál” színű, GLX felszereltségű hibrid Vitara lett. A Vitara közel 9 éve rendületlen sikernek örvend, többször volt már a legkelendőbb újonnan értékesített modell hazánkban, de temérdek európai országban imádják a vásárlók. Mi több alkalommal is teszteltük (például 2018-ban és 2022-ben), és kiváló ár/érték arányával minket is meggyőzött.

Suzuki

Suzuki