Kártörténeti elemzés 3 990 Ft-ért
szombat - 2023. december 02.
3 °C
gyenge köd
alapjarat.hu logo
95 579 Ft
100 635 Ft
D 607 Ft
fuel prices icon fuel prices icon

Mostantól 140 ezer forintnyi eurót kell fizessen az, aki suttyó módon parkol Bécsben

2023. szeptember 12. | 10:19

Komolyan megemelték annak a bírságnak az összegét Bécsben, amelyet a tömegközlekedést akadályozva parkoló autósokra szabnak ki.

A nagyvárosokban egyre égetőbb probléma a parkolás kérdése. Az autópark folyamatosan nő, közterületi parkolóhelyből viszont nem lehet csak úgy csettintésre többet csinálni, sőt, a zöldítést végző városvezetők egyre inkább csökkentik ezek számát.

Így sokan úgy oldják meg a problémát, hogy szabálytalanul parkolnak le, amíg „néhány percre beugranak valahova". Ezzel pedig sokszor akadályozzák a többi autóst, de ami még nagyobb probléma, hogy a tömegközlekedést is.

Ebből lett most elege Bécs városvezetésének, így szeptember közepétől az eddigi 128 euró (aktuális árfolyamon 50 ezer forint) helyett 365 euró (aktuális árfolyamon 140 ezer forint) bírságot kell kifizetnie annak, aki úgy parkol le autójával, hogy akadályozza a buszok és villamosok továbbhaladását.

A bécsi közlekedésért felelős tanácsnok, Ulli Sima szerint nem a pénzbeszedés a cél a büntetés szigorításával, hanem az, hogy a tömegközlekedés zavartalanul üzemelhessen. Az alacsonypadlós villamosokon nagyjából 200 utas fér el, tehát ennyi embert tart fel az, aki a sínekre lógva parkol. A villamos ugyanis nem tudja kikerülni a kötöttpályás mivoltából kifolyólag.

Ráadásul a fent említett összeg mellett az elvontatás költségét és adott esetben a tűzoltóság kivonulásának költségét is a szabálytalan autósnak kell majd állnia. Így ez már elég visszatartó erőnek tűnik, bár vannak olyanok, akiket semmi sem rettent el.

A bécsi városvezetés adatai szerint 2022-ben 1535 alkalommal akadályozták a villamosok, valamint 787 alkalommal a buszok továbbhaladását a szabálytalanul parkoló autósok. Nálunk egy hasonló mutatványért mindössze 10-30 ezer forintot szabnak ki.

Andrew Michael / Education Images / Universal Images Group / Getty Images
3 millió üvegnyi vörösbor árasztotta el egy portugál város utcáit - VIDEÓ Visszatolatott az M85-ös útra az olasz autós, majd nekicsapódott egy szabályosan közlekedőnek - VIDEÓ

Mások ezt olvassák

Kérek még hírt!