2021. szeptember 20. | 15:34

A hatóságok azt vizsgálják, hogyan tárolja és kezeli az ügyfelek adatait az elektromosautó-gyártó Kínában.

A Tesla mindenben együttműködik a globális szabályalkotókkal, és nyitott a közös munkára annak érdekében, hogy biztosítsa a járművek adatbiztonságát – nyilatkozta Elon Musk Kínában a WNEVC világkongresszusán (World New Energy Vehicle Congress).

Az amerikai vállalat, amely a Gigafactory Sanghajban gyárt elektromos autókat a délkelet-ázsiai ország piacára, az idei évben komoly figyelmet kapott a kínai hatóságok részéről, amelyek azt vizsgálják, hogy a Tesla hogyan tárolja és kezeli ügyfeleinek adatait, valamint azokat az információkat, amelyeket a cég járművei menet közben rögzítenek.

Az autókban egymás után jelennek meg a különféle szenzorok és kamerák, amelyek a sofőrt segítik vezetés közben. Amellett, hogy ezek az eszközök egyre kiemeltebb szerepet kapnak az autókban, használatuk fontos, a magánéletre és a biztonságra vonatkozó kérdéseket is felvet.

„A vezetéstámogató rendszerek és az önvezető technológia rohamos fejlődésének köszönhetően a járművek adatbiztonsága minden korábbinál komolyabb aggodalmat vált ki a közvéleményből” – mondta Musk a Hajnan szigetén megrendezett kongresszuson.

Májusban a Reuters arról számolt be, hogy a Kínai Népi Felszabadító Hadsereg egy közleményt adott ki, amelyben megtiltották a Tesla-tulajdonosok számára, hogy járműveikkel a kormányzati épületek, valamint a katonai bázisok területén parkoljanak.

A kínai vezetés aggodalmát – és az ebből fakadó tiltást is – a Tesla autóin elhelyezett kamerák és azok használata váltotta ki, ugyanis a kormányzat szerint a felvételek rögzítése és későbbi felhasználása komoly biztonsági kockázatot jelenthet. Mindez természetesen attól függ, hogy az amerikai autógyártó miként kezeli ezeket az adatokat.

Ezt követően a Tesla átalakította az adatok tárolására vonatkozó rendszerét, így a Kínában rögzített információkat már helyben tárolják és kezelik. Emellett a Palo Altó-i cég többször kihangsúlyozta, elsősorban a vezetéstámogató rendszerek továbbfejlesztésére használja az autók kamerái által összegyűjtött adatokat, amelyek célja egy teljesen önvezető rendszer megalkotása.

Ha szeretnél Teslát venni, akkor keresd fel a mah-ev.hu weboldalt! Král Ádám (adam.kral@mahzrt.hu), és Luczek Dávid (david.luczek@mahzrt.hu) készséggel állnak rendelkezésedre telefonon (+36-20-666-8888) vagy e-mailben.