hétfő - 2023. március 27.
7 °C
enyhe eső
alapjarat.hu logo
95 607 Ft
100 652 Ft
D 605 Ft
fuel prices icon fuel prices icon

A NAV elárulta, mit tapasztalt az üzemanyagok minőségellenőrzésekor

2021. december 20. | 12:06

Vajon tényleg prémium terméket kapunk a pénzünkért?

Amikor életbe lépett a sima 95-ös benzinre és a normál gázolajra vonatkozó hatósági ármaximum, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) elkezdte ellenőrizni a töltőállomásokat. A hatóság munkatársai az ársapka betartása mellett a kínált üzemanyagok minőségét is ellenőrizték, most pedig kiderült, mit tapasztaltak a razziák során.

A NAV közlése szerint a visszaélések kiszűrése az úgynevezett mobil ellenőrző laborokkal egyszerű, a helyszínen néhány perc alatt ki lehet deríteni, hogy a vételezett üzemanyag megfelel-e a minőségi előírásoknak vagy sem. Ezek a laboratóriumok legfőképp

  • az üzemanyag-összetételt,
  • az oktánszámot,
  • a sűrűséget,
  • a kéntartalmat,
  • a gőznyomást,
  • a lobbanáspontot és
  • a biokomponens tartalmat vizsgálják.

Ha a vizsgált termék nem felel meg a termékszabványnak, felmerül a gyanú, hogy visszaélés történt az üzemanyaggal. Ez pedig már fogyasztóvédelmi kérdés is, hiszen a vásárló joggal várja el, hogy a benzinkúton olyan üzemanyagot kapjon, amitől nem megy tönkre az autója, magyarázta a NAV, hozzátéve, hogy a fogyasztónak prémium terméket kell kapnia a pénzéért, ha azt akar vásárolni.

Az üzemanyagokat rendszeresen és alaposan ellenőrzik, bár az nem derült ki, hogy a rendszeres alatt mit ért a NAV. Az adóhatóság elárulta, hogy a mobillaboros ellenőrzések mellett akkor is vételeznek mintákat, amikor a töltőállomáson egyéb ellenőrzés folyik.

A tapasztalatok alapján elmondható, hogy a magyar kutakon forgalmazott üzemanyagok általában megfelelő minőségűek, csak esetileg fordul elő minőségi probléma a töltőállomásokon.

Két szakértő bevonásával mi annak jártunk utána, mi történik akkor, ha keverjük egymással a 95-ös és 100-as oktánszámú benzint. Kattints a linkre, és rögvest választ kapsz erre a kérdésre!

Most kiderül, kicsoda Mohammed bin Szulajm, az FIA új elnöke A rosszul megtervezett pohártartó miatt perelik a BMW-t

Mások ezt olvassák

Kérek még hírt!