Néhány dolog, amit az e-közlekedésről tudni érdemes

Közzétéve:
2019-09-18, 15:30

Egyre több elektromos közlekedési eszköz jelenik meg világszerte, nincs ez másként Budapest utcáin sem. Ezen járművekről, illetve használatukról megoszlanak a vélemények. Íme néhány dolog, ami eloszlatja a kételyeket és megkönnyíti az együttélést!

Az Ogre & Co vezetője, Tóth-Báló Tamás szedett össze néhány információt azok számára, akik nem tudják könnyen elképzelni a fővárost az ilyesfajta, új típusú közlekedési eszközök használatával.

Ogre & Co elektromos közlekedési eszközök felsorakoztatva

A piac átalakulásával újabb és újabb közösségi közlekedési eszközök jelennek meg. Ezzel együtt lassacskán véget ér a régi típusú, nehéztestű járgányok fénykora és fokozatosan megjelennek a korszerű vívmányok, mint például a fürge és a belvárosi csúcsforgalomban is pompásan kihasználható elektromos kisautók, kismotorok, biciklik vagy rollerek.

Azontúl, hogy sokan kiállnak az e-közlekedési eszközök mellett kényelmük és modernségük végett, rendkívül kedvelik még többek között azért, mert 10 perc alatt gyakorlatilag bárhová oda lehet vele érni a városban. Kevesen tudják, hogy az e-robogókkal (kismotorokkal vagy rollerekkel) megengedett a buszsávban történő közlekedés, valamint a piros lámpajelzésnél történő, kocsisor elé beállás is.

Ogre & Co elektromos robogó és patriik92 influencer

Amit az e-közösségi közlekedési eszköz használatáról tudni kell:

A Budai Vár és a Margitsziget területe tiltott zóna! 

Köztudott, hogy a Margitsziget saját e-közlekedési eszközét már jóideje a Bringóhintó testesíti meg, ami elsősorban a családosoknak szolgál programlehetőségként, így ezáltal nem szükségeltetik más egyéb jármű arra a területre.

Kizárólag Budapesti közlekedésre használható!

Ez a szabályozás a segédmotoros kerékpárokat érinti, így az említett ogremobilokra is kiterjed. A hatályos KRESZ szabályok szerint lakott területen kívül láthatósági mellényt kell viselnie a jármű vezetőjének (ami nem része a mellékelt felszerelésnek), valamint például autópályára, autóutakra kifejezetten tilos ráhajtani!

Ogre & Co elektromos robogó

A bukósisak elengedhetetlen!

A bukósisak használata kötelező. Egyes komolyabb szolgáltatóknál még CASCO biztosítás is van az elektromos robogókon. A közutakon bármikor történhet nem várt eset, így célszerűbb inkább elővigyázatosnak lenni.

Lemerült alattad az elektromos robogó?

Aggodalomra semmi ok! Az általad kifizetett bérleti díj részben arra szolgál, hogy cserébe a szolgáltatód, akitől bérled a járművet, feltöltve és tisztán tartsa forgalomba azt. Amennyiben a használat során lemerül a jármű a szakemberek megcsinálják helyetted!

A zéró tolerancia az e-közlekedőkre is vonatkozik!

Ahogyan a közlekedésben résztvevő más szereplők, vagy éppen „felügyeleti szervek” is, senki sem tolerálja az ittas vezetést.

A járda és a biciklisáv tabu!

Egy legfeljebb 45 km/h-val száguldó jármű nagy veszélyt jelenthet a nála sokkal lassabban haladókra. Ugyan a járdán és a biciklisávban nem, de cserébe a buszsávokban haladhatnak ezek az e-járművek!

Nem mindegy, hogy hogy parkolsz!

Segédmotorral szinte bárhova lehet parkolni a járdán, de néhány szabályt mindenképp be kell tartani: hagyj legalább 1,5 méternyi helyet, hogy legyen elegendő mozgástér egy babakocsinak is, ne állítsd a robogót az üzletek bejárata elé, vagy képezz belőle bármilyen akadályt!

Ogre & Co sajtóközlemény 

Kapcsolódó írások

Hétvégi autós programajánló 09.16-17.
2017. szeptember 15.
Még tart a jó idő, ne maradjatok otthon hétvégén se, ha csodálatos autókat nézegethettek a ragyogó kora őszi napsütésben Budapesten és Hatvanban
Budapest sávelzárás
2018. október 31.
A 9 hónapon át tartó sávlezárásokkal még valahogy együtt tudunk élni, hiszen muszáj. De az, hogy jelen helyzetben a Kossuth Lajos utcában irányonként csupán egy-egy sáv járható, az már azért több, mint fájdalmas.   

További hírek