hétfő - 2022. november 28.
3.5 °C
borús égbolt
alapjarat.hu logo
95 638 Ft
100 714 Ft
D 705 Ft
fuel prices icon fuel prices icon

19 közlekedési szabály, amit nehéz megérteni

2019. június 08. | 08:56

A világ bizonyos pontjain nagyon furcsa közlekedési rendelkezések léteznek, ezekből szemezgettem néhányat

Társszerző: Hajdu Balázs

A békés közlekedés fenntartása érdekében a döntéshozóknak a megfelelő szabályokkal kell meggátolniuk, hogy az állampolgárok randalírozzanak az utakon. Ezek a szabályok azonban egyes országokban eltérők, helyenként nehezen érthetők lehetnek. Összeszedtem néhány igen furcsa közlekedési szabályt a nagyvilágból!

19. Kapcsold fel a világítást! – Svédország

Svédországban még verőfényes napsütésben is kötelező a tompított fényszórók használata. Hogy szükség van-e a világításra? Ez általában időjárásfüggő. Ez a szabály egyszerre érthető, és egy kicsit értelmetlen is. Mindenesetre, semmit sem veszítesz, ha mindenképpen bekapcsolod a világítást. Jó hír, hogy feltalálták a nappali menetfényt, az is megteszi.

18. Az autók fekete vasárnapja – Egyesült Államok

A Colorado államban található Denverben van pár érdekes, érthetetlen szabály. Az egyik ilyen szerint nem lehet autóval közlekedni a városban vasárnap. Igen, jól látod. Hát nem nevetséges?! A szabályt ugyan mindenki ismeri, ám soha nem alkalmazzák, így talán érdemes lenne elgondolkodni az eltörlésén.

17. Sebességmérés ránézésre – Ausztria

Az emberek általában megközelítőleg képesek megítélni egy mozgó tárgy sebességét. Az osztrák törvényhozók annyira bíznak ebben a képességben, hogy a rendőrök a 30-as zónákban ránézésre, sebességmérő eszköz nélkül is büntethetnek. A rendőrség persze nem alkalmazza ezt a szabályt, kivéve, ha valaki jóval átlépi a sebességhatárt, és szemmel láthatóan veszélyezteti környezetét.

16. Tilos fröcskölni – Japán

Japánban elképesztően komolyan veszik az udvariasságot és a tiszteletet. Éppen ezért tilos pocsolyába hajtani, és lefröcskölni a békésen sétálgató gyalogosokat. A szabály ellen vétő sofőrre akkor is csúnyán néznek, ha az eset véletlenül következett be. Ezek a helyzetek könnyedén elkerülhetők, ha elég figyelmesek vagy.

15. Szellemautók – Egyesült Államok

Vannak olyanok szabályok, melyeket nem is kell papírra vetni, hiszen annyira egyértelműek. Kaliforniában szeretnek kitűnni a tömegből, ezért hoztak egy olyan rendeletet, mely szerint tilos magára hagyni egy 100 km/h-val száguldó autót. Ha üresben, kézifék behúzása nélkül szállsz ki az autóból, az is balesetveszélyes. Nem beszélve egy mozgó – százzal hajtó – autó elhagyásáról. Komplett idiótának kell lenni egy ilyen akcióhoz.

14. Vasárnapi autómosás – Svájc

Egy könnyű reggeli, némi koffeintartalmú ital, és irány az udvar. Vasárnap délelőtt van, süt a nap, ideje lemosni az autót. Na, erre egy hatalmas nemet mondanak Svájcban, ugyanis törvény tiltja a vasárnapi autótisztítást. A szabály ugyan érvényben van, de még senkit nem büntettek meg emiatt.

13. Éhség és szomjúság – Ciprus

Cipruson tilos levenni a kezed a kormányról vezetés közben. Ennek értelmében nem szabad enni, inni, könyvet olvasni, vagy bármi más zavaró tevékenységet folytatni. Ez elég ésszerűen hangzik, ám előfordulhat, hogy eszel egy falatot, vagy kortyolsz egyet egy ásványvizes üvegből útközben – különösen hosszú utazás során. Nem vagyok benne biztos, hogy a rendőrség betartatja-e ezt a szabályt. Amit tanácsolni tudok: tartsd a kezed jól látható helyen.

12. Gorillát szállítani tilos – Egyesült Államok

Mármint az utastérben. Massachusetts államban előfordult, hogy egy autós jó ötletnek gondolta, hogy egy hatalmas gorillát helyez a hátsó ülésre, ez pedig teljességgel törvényellenes. Amellett, hogy szeretném tudni, miként végződött a történet, be kell látni, hogy vadállatoknak nincs helye a kocsiban.

11. Eljött a te időd, most autózhatsz – Fülöp-szigetek

A Fülöp-szigetek fővárosában, Manilában nagyon gyakoriak a komoly forgalmi dugók. A törvényalkotók ennek orvoslására kitalálták, hogy rendszám alapú korlátozást vezetnek be. Például, ha a rendszámod 0-ra vagy 1-re végződik, nem közlekedhetsz hétfőnként, ha 2-esre végződik, akkor ki vagy tiltva a keddi forgalomból, és így tovább. A közlekedési rendőrök pedig komolyan veszik, és büntetést osztanak a szabályszegőknek.

10. Vigyázat, az úton állatok haladnak át – Dél-Afrika

Dél-Afrika egy szép és kalandos ország. Bizonyos tájain mindennapos, hogy háziállatok kelnek át az úton és okoznak némi fejtörést az autósoknak. Az úton tartózkodó állatokhoz tilos hozzányúlni, türelmesen meg kell várni, hogy kedvük szerint mozogjanak. Úgy tűnik, hogy az állatok ideje értékesebb arrafelé, mint az embereké.

9. Takarítsd az autódat – Oroszország

A tiszta, frissen mosott autó mindenkit jó érzéssel tölt el. Az orosz kormány különös figyelmet szentel a kérdésnek, ugyanis Moszkvában büntetés jár a sáros, poros, láthatatlanul piszkos autóval közlekedő sofőröknek.

8. Szarvasvonulás – Finnország

Havas körülmények között minimális a tapadás, gyengék a látási viszonyok, a vezetés önmagában is nehéz feladat. Finnországban előfordulhat, hogy nagytestű vadállatok haladnak át az úton, ami szinte garanciát jelent a balesetre. Ha véletlenül elütsz egy szarvast, az nem bűncselekmény. Ha nem jelented az esetet, akkor viszont vétesz a szabályok ellen. Nehéz betartatni ezt a szabályt, hiszen a rendőrök nem tudják, hogy ki NEM jelentette a történést…

7. Meztelen sofőrök tilalma – Thaiföld

Sokak szemében Thaiföld a szabadság, a féktelenség országa. Ez majdnem teljesen igaz, azonban létezik egy olyan szabály, mely szerint: bármilyen járművet vezetsz – legyen az autó, motorkerékpár, vagy tricikli – kötelező valamilyen ruhadarabot viselned.

6. Tilos a parkolás a fánkosnál – Egyesült Államok

Biztosak vagyunk benne, hogy Maine államban oda vannak a fánkért, hiszen betiltották a Dunkin Donuts előtti parkolást. Az is lehet, hogy a parkolóhelyek az amerikai rendőröknek vannak fenntartva – ismerve, mennyire szeretik a biztos urak az édességeket.

5. Fogd meg és mehet – Egyesült Királyság

Talán veled is előfordult, hogy megfelelő mellékhelyiség hiányában egy autót vizeltél oldalba. A nyilvános pisilést azonban komolyan veszik az Egyesült Királyságban. Valószínűleg férfi törvényhozók lehettek, akik megelégelték a helyzetet, és megalkották a következő szabályt: ha nyilvános vizelés közben hozzáérsz az autódhoz, akkor nyugodtan szabadjára engedheted a slagot. Ne is törődj vele, ez is csak egy újabb brit furcsaság…

4. Felelőtlen mezítlábasság – Spanyolország

A sofőrök egyik csoportja imád mezítláb vezetni, a másik csoport – köztük én is – még papucsban sem ül a volán mögé. Spanyolországban törvénybe ütközik, ha valaki mezítláb vezet. A szabály megsértéséért komoly büntetés járhat.

3. Fontos a friss lehelet – Kanada

Kanadában, Ontario államban a taxisofőrök feljelenthetik azokat az utasokat, akiknek rossz a leheletük. A dolog végülis érthető. Mi a helyzet azokkal, akik napok óta nem fürödtek? Szerintem az erős testszag sokkal zavaróbb, mint a szájszag. Utóbbi könnyedén orvosolható, ha az utas nem beszélget a sofőrrel.

2. Nem menekülsz a kamerák elől – Franciaország

A technológia fejlődésének köszönhetően ma már számos alkalmazás áll az autósok rendelkezésére, melyek képesek előre jelezni az út szélén lévő sebességmérő állomást. A francia rendőrség komoly büntetést szabhat ki az ilyen eszközt használó sofőrökre. Ha arrafelé jársz, inkább tartsd be a korlátozásokat.

1. Kaszkadőrmutatványok tilalma – Egyesült Államok

Itt egy újabb nagyon furcsa szabály Kaliforniából. Tilos leugrani egy 100 km/h-val haladó járműről. A törvény természetesen nem vonatkozik a Halálos iramban című film szereplőire, ott továbbra is várható némi akció.

Mások ezt olvassák

Kérek még hírt!