2023. augusztus 24. | 13:45

Több taxitársaság is közösen megy neki a Boltnak az egyenlő versenyhelyzet kialakítására hivatkozva.

Nemrég betámadták a taxitársaságok az Országos Taxis Szövetség (OTSZ) mögé bújva a Bolt fuvarszolgáltatót. Akkor egy elég bagatell dologba kötöttek bele a hazánkban jelenleg piacvezető Boltba.

A taxisok akkor a Bolt autóin szereplő logóba álltak bele, de lepattantak, mivel nem csak a Bolt tisztázta az ügyet, de az engedélyek kiadásáért felelős BKK is szabályosnak ítélte a dolgot. Ennek ellenére nem álltak le a taxisok, most újabb támadást indítottak.

Felsorakozva a Best Taxi, a City Taxi, a Go Taxi és a Taxi4, illetve mellettük még néhány kisebb társaság, közleményt adtak ki a Bolt tevékenységével kapcsolatban. Ebben most egy uniós szabályozásra hivatkozva próbálják kicsinálni az észt hátterű vállalkozást.

Az Európai Bíróság (Curia) napokban birtokunkba jutott 2020. december 3. C 62/19. sz. ítélete »Előzetes döntéshozatali eljárásban« – a tagállamokra nézve kötelezően alkalmazandóan – kizárja a taxiszolgáltatást a »határokon átívelő, információs társadalommal összefüggő szolgáltatások« köréből, és egyértelműen közlekedési szolgáltatásnak minősíti a taxiszolgáltatást.

Szerintük a Bolt tevékenysége és működése az anyavállalattal való kapcsolat miatt kizárja őket a taxisszolgáltatás lehetőségéből. A taxisok úgy válik, ráadásul az egész működést a cég észt háttérvállalata csinálja, amely nem kapott diszpécserengedélyt.

Sem a magyar, sem az észt vállalat nem kerülheti ki a hazai és uniós jogszabályokat, pedig szerintük most ez történik. Emellett úgy látják, hogy a hatóságok által vizsgált adózás nincs összhangban a Bolt valós adózásával.

Emlékeztettek mindenkit, hogy 2016-ban addig ütötték a vasat, amíg a magyar kormány jogszabálymódosítással kaszálta el az Über utazásmegosztó szolgáltatást. Vélhetően nagyon hasonló szándékaik vannak a taxisoknak a Bolttal is.

Kifogásolják továbbá, hogy a Bolt sem hirdetményeiben, sem applikációjában nem tünteti fel, hogy taxisszolgáltatók lennének, mindenhol utazásmegosztóként hirdetik magukat. A taxisok szerint a Bolt most ugyanazt csinálja, mint anno az Über, igaz, nekik legalább a sofőrjeik megfelelnek az előírásoknak.

Az ügy kapcsán a Budapesti Közlekedési Központba (BKK) is beleálltak a taxisok a Bolt védjegyoltalom alatt álló logója miatt. Szerintük a BKK közleménye, ami a logó szabályosságára hívja fel a figyelmet, egyszerűen téves és megtévesztő.

Róka László / MTI