Nem mindegy, milyen hanggal csukódik be a kocsid ajtaja

Közzétéve:
2020-08-24, 18:30

A dolognak pszichológiai fontossága van.

Amikor az átlagemberek autókkal kapcsolatos hangokról beszélnek, annak gyakran negatív vonatkozása van. Furcsa zajok szűrődnek ki a motortérből, kotyog a gömbfej, menni kell a szerelőhöz. Az autórajongók a jellegzetes motor-és kipufogóhangokat szeretik hallgatni, ezek adnak számukra egyfajta kellemes bizsergést.

A kocsiajtó becsukódásának hangjára csak nagyon kevesen figyelnek oda. Az autógyártóknál dolgozó mérnökök ebbe a csoportba tartoznak.

autó ajtó

A Mel Magazine tudományos megfigyelése szerint egy kocsiajtó becsukódása nem pusztán két alkatrész összeérésének hangja – az avatott fülek számára. A mérnökök fontos feladatnak tartják, hogy ez egy tompa, mellékzajmentes hang legyen, mely erőt és minőséget sugároz. Ehhez olyan anyagok használatára van szükség, melyek elnyelik a hangot. Amikor két fémdarab összeér, az gyakran alacsony minőségű munka érzetét kelti.

Ha valaki új autót vásárol, általában először az ajtócsukódás hangját hallja. Az első benyomás pedig rengeteg nyom a latba – első benyomásra pedig csak egy lehetőség adódik.

Ez egy olyan szegmense az autógyártásnak, mérnöki tervezésnek, melybe ritkán kaphatunk bepillantást. A szakértők igenis úgy vélik, hogy a kocsiajtó becsukódásának hangja az emberi elmére is hatással van. A jelenséget a pszichoakusztika, azaz a hanggal kapcsolatos pszichológiai, kognitív és érzékszervi reakciókkal foglalkozó tudomány tükrében érdemes vizsgálni. Olyan ez, mint amikor egy bárban, szórakozóhelyen eltalálják a háttérzene megfelelő hangerejét. Ahogy a vendégek egyre többet fogyasztanak, megjön a kedvük az énekelgetéshez, közben mégis tudnak beszélgetni, mert nem üvölt a muzsika a hangszórókból. Ahol jó zene szól, oda szívesebben járnak az emberek. Ugyanez igaz lehet a kocsiajtó becsukódásának hangjával kapcsolatos kellemes érzésekre is.

Te megfigyelted már, hogy a te autód ajtaja milyen hangot ad ki?

Az autós világ friss híreiért tekintsd meg az Alapjárat hírműsorát!

Kapcsolódó írások

Egymás mellett parkoló Audi-modellek
2021. január 11.
A négykarikások másfél évtized múlva csak villanyautókat szeretnének árulni az újautó-piacon.
Ezek a legmegbízhatóbb, használt városi kisautók!
2018. szeptember 13.
Készítettek egy felmérést, melynek függvényében több mint 18 000 embert kértek meg, hogy számoljanak be használt kisautójuk megbízhatóságáról.

További hírek