2015. május 05. | 12:00

Jay Leno és Jerry Seinfeld mellett három színész kapott helyet a listán

Társszerző: Hajdu Balázs

Ha azt mondom: autórajongó, ki jut eszedbe először? A barátaid közül valaki, esetleg az apád, aki bolondul a kocsikért? Szinte biztos, hogy ismersz legalább egyet, akinek az érrendszerében vér helyett üzemanyag folyik. A következő összeállításban néhány ismert személy rajongásáról olvashatsz.

1. Jay Leno – amerikai televíziós

A későesti talk show műfajának legendás alakja hatalmas autórajongó hírében áll. Ennek megfelelően kiváló gyűjteménnyel rendelkezik. Jay Leno a YouTube videómegosztón műsort is indított az autókról, melyet már a televízióban is sugároznak.

Gyűjteményének kiemelkedő példányai: egy 1969-es Lamborghini Miura S, McLaren F1 & P1, Chrysler Tank, egyéb Lamborghinik, és egy EcoJet. Ha felkeltették a fenti verdák az érdeklődésed, Jay Leno YouTube csatornáján többet is megtudhatsz róluk!

2. Jerry Seinfeld – amerikai humorista

Seinfeld állítása szerint több Porsche áll a tulajdonában, mint bárki másnak a világon. A stand-up humorista vett egy egész épület az autók tárolására New Yorkban. A járművek azonban nem a garázsban állnak, rendszeresen kiviszi őket az útra. Érdemes megnézni a Comedians in Cars Getting Coffee című sorozatot, melyben bemutatja saját autóit, valamint együtt kávézik Barack Obama egykori amerikai elnökkel, akinek szolgálati járgányát is szemügyre veszi.

Autós gyűjteménye összesen 15 millió dollárt ér, a legtöbbjük Porsche, köztük egy 959, de vannak a garázsban különböző korokból származó versenyautók, illetve egy Carerra GT is.

3. Vin Diesel – amerikai színész

A Halálos Iramban című filmek sztárja már a forgatások előtt rajongott az autókért, ám igazán Dominic Toretto szerepének eljátszása után kezdte gyűjteni a verdákat.

Gyűjteményének kiemelkedő darabjai közét tartozik egy 1993 Mazda RX7, egy 1970 Dodge Charger RT, egy 1970 Chevrolet Chevelle, egy 2009 Subaru WRX STI és egy 2010 BMW E60 M5.

Vin Diesel gyűjteménye:

4. Rowan Atkinson – angol színész

Igen, Mr. Bean azaz polgári nevén Rowan Atkinson is komoly autófanatikus. Nem elég, hogy a tulajdonában a földkerekség egyik legnagyszerűbb autója, a McLaren F1, egyszer túl is adott egy ilyen járgányon 64 ezer kilométer megtétele után, valamint egy baleset miatti teljes újjáépítést követően.

Gyűjteményének kiemelkedő darabjai a szóban forgó McLaren F1 mellett egy Aston Martin V8 Vantage Zagato, egy Acura NSX, egy Aston Martin DB2 és egy 1939 BMW 328.

Rowan Atkinson gyűjteménye:

5. Tim Allen – amerikai színész

Jay Leno jóbarátja, a Télapu című film főszereplője nem csak rajong az autókért, de maga is szeret járműveket építeni és javítani. Tulajdonában van egy Ford RS200, egy 1962 Chevrolet 409 Bel Air, egy 1933 Ford Roadster és egy Karmann Ghia is.

Szerinted Magyarországon kik kerülnének fel egy hasonló ötös listára?