2022. október 13. | 14:39

11 éve került piacra a típus, most búcsúzik.

Mostanában egyre több komoly sportautó búcsúzik arculat és főleg hajtásmód leváltás miatt, a Lamborghini is meghozott egy nehéz döntést. Bár az általános autópiac emiatt nem fog összeomlani, ikonikus autóvá vált 2011 óta az Aventador, amiből most szállították le az utolsó darabot svájci megrendelőjének.

A gyártást még szeptember legvégén állították le, az utolsó darabok most kerültek új gazdáikhoz, de a legutolsó fényezése és stílusa miatt tényleg különleges lett.

Forrás: Lamborghini

Az 1968-ban, Brüsszeli Autószalonon bemutatott Lamborghini Miura P400 Roadster kivitele előtt tiszteleg az Aventador LP 780-4 Ultimae verzió. Ez volt az első és egyetlen roadster változata az eredeti Miurának, ugyanabban az évben még a Genfi Autószalonon is kiállították.

Később megvette az autót az International Lead and Zinc Research Organization (ILZRO), akik kicseréltek benne minden alkatrészt olyanokra, amiket ők gyártottak, átfényezték zöldre, kapott egy szintén zöld belteret és bemutatóautóként körbeutaztatták a Földön.

Később az autó visszakerült a Lamborghinihez, akik teljes mértékben gyári állapotúra alakították vissza és 2008-ban már a saját lábán közlekedett a Concours d’élegance-on. Ennek a modellnek a tiszteletére kapta az utolsó Aventador ugyanazt a fényezést, speciális külső karbon elemeket és a Miuráét idéző belteret. A fékek és a felnik fényezése is az öreg sportautótól jönnek és a légbeömlők kialakítása is hasonló, még ha nem is ugyanott vannak.

Forrás: Lamborghini

A limitáltszériás Ultime sorozatból a gyártó összesen 600 darabot készített, ezekből 350 coupé és 250 roadster. Az autó V12-es motorját 780 lóerőre húzták fel és egy hétfokozatú automata váltó viszi ét a hajtást a kerekekre. A legerősebb Aventador a szupersportautók között nem számít nehéznek a maga 1550 kilójával, így 2,84 másodperc alatt éri el a százat álló helyből és a végsebessége valahol 350 km/óra felett van.

Bár a gyártó 2020-ra ígérte az Aventador hibrid utódját, egyelőre még kevés róla a hír. Lehet, hogy az utolsó modell fotósorozata a külső-belsőt ihlető régi ikonikus darabbal csak időhúzás, mindenesetre szép befejezése egy korszaknak.

Lamborghini