Önfékező bevásárlókocsit fejleszt a Ford

Közzétéve:
2019-04-30, 09:05

Amennyiben az üzletláncok rákapnak a Ford vadonatúj találmányára, az autógyártó világszerte rengeteget értékesíthet majd belőle

A Fordnál nem ismernek határt a kreativitást illetően. Felettébb hasznos termékkel rukkolt elő az amerikai autómárka, így valószínűleg elkerülhetők, illetve megelőzhetők lesznek a bevásárlóközpontok parkolójában előforduló „koccanásos balesetek”. Az alábbi videó a gyártó legfrissebb vívmányának működését szemlélteti:

Meglehet, hogy te is furcsállod a dolgot, hogy egy autógyártó bevásárlókocsik fejlesztésébe kezdett, a Fordnál ugyanakkor nem ez az első eset, hogy bár különös, de mégis praktikus gyártmányt mutatnak be.

Karácsony tájékán, 2018-ban például olyan kutyaházat fejlesztettek, amely képes megóvni kedvencedet a fülsüketítő szilveszteri petárdázástól. Az úgynevezett aktív zajcsökkentő technológiát az Edge nevet viselő szabadidő-autójukból kölcsönözték a prototípus megalkotásához. A kennel ajtaja üvegből készült és önműködő, annak belsejében több szellőzőnyílást is elhelyeztek gondoskodva arról, hogy az abban pihenő házikedvencednek hosszasabb idő után se essen baja.

Ford-fejlesztésű kutyaház

2019 első negyedévében napvilágot látott a soron következő találmány, amely egy intelligens sávtartó ágy volt. Nem meglepő módon ennek megalkotásakor ismételten egy Ford típushoz nyúltak az innovációs technológiák kölcsönzése végett. A legtöbb Ford modellbe integrált sávtartó asszisztens folyamatosan monitorozza a kocsi előtti utat, és szelíd kormányzási nyomatékkal segíti a vezetőt, hogy ne térjen le saját forgalmi sávjáról. Az éjszaka folyamán egy pár egyik tagja általában hajlamos elhagyni saját térfelét, avagy áttérni a másikéra. A Ford-fejlesztésű intelligens ágy egy futószalag segítségével tereli vissza az érintett főt saját térfelére az éjszaka során.

Legfrissebb termékük az önfékező bevásárlókocsi, melyből már el is készült a prototípus. A kocsi a karambolra figyelmeztető rendszer elvén alapszik. A bevásárlókocsi szenzorai észlelik a kocsi előtt található akadályokat és embereket, amennyiben pedig ütközésveszélyt észlelnek, automatikusan fékeznek.

Ford Mustang és önfékező bevásárlókocsi

Várhatóan borsos ára lesz az intelligens bevásárlókocsiknak a hagyományosakhoz képest, ám, ha a boltláncoknak megtetszik az innovációs termék, világszerte rengeteget értékesíthetnek belőle a későbbiek folyamán. Az is elképzelhető, hogy a jövőben ez a fajta kocsi váltja majd fel a tradicionálisakat.

Forrás:

Kapcsolódó írások

Ford T-Model kisgyerekkel fotózva
2018. október 08.
Galamb József makói mérnök nagy szakmai diadala volt, amikor 1908. október 8-án kigördült az első Ford T-Model a gyár szerelőcsarnokából.
Autós képgyűjtemény 2.
2017. február 13.
Gyors válogatás az autós világból, vegyes témákban
A Ford 2 plug-in hibridet szán a kínai piacra
2017. április 07.
A Ford felfedte terveit a kínai piaccal kapcsolatban, hogy 2025-re széles palettával rendelkezzenek az elektromos, plug-in hibrid és egyéb elektromos járművekkel
Megjártuk a Budapesti Auto Show-t! - GALÉRIA
2017. október 27.
Az ötödik alkalommal megrendezett cégautó konferencia idén magával hozta többek között a Peugeot, BMW, Opel és a Nissan modelljeit is. De vajon mit tartogatott még a seregszemle?