Önfékező bevásárlókocsit fejleszt a Ford

Közzétéve:
2019-04-30, 09:05

Amennyiben az üzletláncok rákapnak a Ford vadonatúj találmányára, az autógyártó világszerte rengeteget értékesíthet majd belőle

A Fordnál nem ismernek határt a kreativitást illetően. Felettébb hasznos termékkel rukkolt elő az amerikai autómárka, így valószínűleg elkerülhetők, illetve megelőzhetők lesznek a bevásárlóközpontok parkolójában előforduló „koccanásos balesetek”. Az alábbi videó a gyártó legfrissebb vívmányának működését szemlélteti:

Meglehet, hogy te is furcsállod a dolgot, hogy egy autógyártó bevásárlókocsik fejlesztésébe kezdett, a Fordnál ugyanakkor nem ez az első eset, hogy bár különös, de mégis praktikus gyártmányt mutatnak be.

Karácsony tájékán, 2018-ban például olyan kutyaházat fejlesztettek, amely képes megóvni kedvencedet a fülsüketítő szilveszteri petárdázástól. Az úgynevezett aktív zajcsökkentő technológiát az Edge nevet viselő szabadidő-autójukból kölcsönözték a prototípus megalkotásához. A kennel ajtaja üvegből készült és önműködő, annak belsejében több szellőzőnyílást is elhelyeztek gondoskodva arról, hogy az abban pihenő házikedvencednek hosszasabb idő után se essen baja.

Ford-fejlesztésű kutyaház

2019 első negyedévében napvilágot látott a soron következő találmány, amely egy intelligens sávtartó ágy volt. Nem meglepő módon ennek megalkotásakor ismételten egy Ford típushoz nyúltak az innovációs technológiák kölcsönzése végett. A legtöbb Ford modellbe integrált sávtartó asszisztens folyamatosan monitorozza a kocsi előtti utat, és szelíd kormányzási nyomatékkal segíti a vezetőt, hogy ne térjen le saját forgalmi sávjáról. Az éjszaka folyamán egy pár egyik tagja általában hajlamos elhagyni saját térfelét, avagy áttérni a másikéra. A Ford-fejlesztésű intelligens ágy egy futószalag segítségével tereli vissza az érintett főt saját térfelére az éjszaka során.

Legfrissebb termékük az önfékező bevásárlókocsi, melyből már el is készült a prototípus. A kocsi a karambolra figyelmeztető rendszer elvén alapszik. A bevásárlókocsi szenzorai észlelik a kocsi előtt található akadályokat és embereket, amennyiben pedig ütközésveszélyt észlelnek, automatikusan fékeznek.

Ford Mustang és önfékező bevásárlókocsi

Várhatóan borsos ára lesz az intelligens bevásárlókocsiknak a hagyományosakhoz képest, ám, ha a boltláncoknak megtetszik az innovációs termék, világszerte rengeteget értékesíthetnek belőle a későbbiek folyamán. Az is elképzelhető, hogy a jövőben ez a fajta kocsi váltja majd fel a tradicionálisakat.

Kapcsolódó írások

1984 Ford Bronco XLT, barna SUV, elölnézet, oldalnézet, balról
2019. szeptember 14.
1980-ban mutatkozott be a Ford Bronco harmadik generációja. Az évek múlásával több apró módosításon esett át, de a széria csak 1984-ben nyerte el legmarkánsabb jellegzetességeit
1965 Mercury M-100, piros, pickup, elölnézet, oldalnézet, jobbról, RM Sotheby’s
2019. december 26.
1965-ben a Mercury kanadai divíziója bemutatta a 4. generációs M-100-as pickup átdolgozott változatát. A kistehert csak Kanadában értékesítették, ami sokban egyezett a vele kortárs Ford F-100-assal

További hírek