Pazar tanulmány formájában tér vissza Alfa Romeo Montreal

Közzétéve:
2019-10-17, 07:49

Csaknem fél évszázadnak kellett eltelnie, hogy valaki végre hozzányúljon az Alfa Romeo ikonikus formatervéhez!

Az Alfa Romeo történelméből számos gyönyörű négykerekűt lehetne említeni, az olasz gyártó termékei kétségkívül az autóipar legszebbjei közé tartoznak. Egyik személyes kedvencem a Montreal, a kétüléses grand tourer, amely bemutatásának helyszínéről kapta nevét 1970-ben.

Alfa Romeo Montreal

Nem volt egy népszerű típus, mert kifejezetten drágának számított már újkorában is, ugyanakkor a konkurenseknél lényegesen lassabb volt. Dizájnja viszont azóta sem kopott meg, csaknem fél évszázadnak kellett eltelnie, hogy valaki hozzányúljon az ikonikus formatervhez. De a nap elérkezett, a Montreal Vision GT pedig legalább olyan lenyűgözően néz ki, mint egykori felmenője!

Alfa Romeo Montreal Vision GT

Az alkotó egy olasz dizájner, Luca Serafini volt, akinek személyes kötődése is volt az Alfa Romeo egykori sportautójához: édesapja újonnan vásárolt egy narancssárga Montrealt, ez volt az a pont Luca életében, amikor igazán elkezdett rajongani az autók iránt. Csodálta vonalait, a belsejéből áradó finom bőr illatot, mindig profi autóversenyzőnek képzelte magát volánja mögött. Még úgy is, hogy közben ki se állt a garázsból.

Alfa Romeo Montreal Vision GT

Rajongása és fanatizmusa legújabb „munkáján” is látszik: kitűnően ötvözte a tradicionális elemeket a futurisztikus formával. Megmaradt a jellegzetes háromszög alakú hűtőmaszk, csakúgy, mint a fényszórók felett megbúvó, szemhéj szerű rácsok, amiket gombbal lehet fel, vagy leengedni. A lámpák formája ugyan megváltozott, mégis könnyen felismerhető az eredeti autó, amiről Luca az ihletet merítette.

Alfa Romeo Montreal Vision GT

Arról ugyan nem szól a fáma, hogy milyen erőforrás duruzsol a géptető alatt, de bízok benne, hogy ha egyszer esetleg gyártásba kerül, az eredetihez hasonlóan valamilyen kis lökettérfogatú V8-as motorral fogják szerelni. Tudom hiú ábránd, a vége biztos valamilyen színtelen, szagtalan villanymotor lenne. Micsoda kár.  

Az autós világ friss híreiért tekintsd meg az Alapjárat hírműsorát!

Kapcsolódó írások

A 6 legszebb Alfa Romeo
2018. február 11.
Az Alfa Romeók lehet, hogy nem a legmegbízhatóbb járművek a világon, de kinézet tekintetében az autógyártás élvonalát képezik. Szépségükkel csak kevesen versenyezhetnek, közülük is ez a hat a legszebb!
1957 Studebaker Silver Hawk, bézs, oldalnézet, balról, RM Sotheby’s
2019. január 02.
Idén 60 éves a Studebaker egyik utolsó zászlóshajója. Több Hawk modell is létezett, melyek közül az ’59-es Silver vitte a legtöbbre

További hírek