2022. április 13. | 14:46

Ilyen az, amikor 1904 lóerőnek természetes, nyugtató hatása van.

A tisztán elektromos járművek egyre nagyobb térhódításának köszönhetően a sportautógyártók egy új problémával szembesülnek: a belső égésű motor hangja nélkül kell kézzelfogható érzelmi töltetet kiváltani az autósokból. A megoldást több gyártó is a kimagasló hangélményben látja. A BMW például a legendás zeneszerző, Hans Zimmer segítségével kívánja ezt elérni az olyan elektromos járművekben, mint az iX M60.

Automobili Pininfarina most közzétette a Battista névre keresztelt, tisztán elektromos hiperautó hangzásvilágát. Az olasz cég mindent elkövetett annak érdekében, hogy az 1904 lóerős Battista a lehető legjobban szóljon, mindezt úgy, hogy közben nem próbálja utánozni a belső égésű motoros autókat.

A Suona Puro hangzásvilág megalkotása több mint 2000 órányi kutatás és fejlesztés eredményeként született meg.

Paolo Dellacha, az Automobili Pininfarina mérnöki igazgatója elmondta, a Suona Puro megalkotása során az volt a cél, hogy az autóban ülők egy olyan hangfrekvenciát élvezhessenek, ami hozzájárul a kényelmükhöz és a jó közérzetükhöz.

A hangzásvilág alapját a 432 Hz frekvencia adja. Ezt a felemelő érzést kiváltó frekvenciát korábban olyan legendás zeneszerzők alkalmazták, mint Verdi és Mozart. A Pininfarina kiemelte, ennek a tartománynak természetes, nyugtató hatása van az emberi szervezetre.

A tökéletes élményt egyedi szoftver, speciális szintetizátorok és 12 darab Naim Audio hangszóró biztosítja az utasok számára. A hanghatás egyszerre tükrözi az autó sebességét, a kormányzást, a nyomaték mintázatát és az adott vezetési módot is. A Battista öt vezetési üzemmódot kínál: Calma, Pura, Energiza, Furiosa és Carattere. A Calma a leggyengédebb, míg a Furiosa nagyobb intenzitást és erőt sugároz.

Nyitókép: Automobili Pininfarina