szombat - 2023. március 25.
10.5 °C
közepes eső
alapjarat.hu logo
95 607 Ft
100 652 Ft
D 605 Ft
fuel prices icon fuel prices icon

Ráhúzta a kormányt az autósra, aki korábban direkt lassított előtte, ki a hibás? - VIDEÓ

2022. november 23. | 11:38

A vádiratban kizárólag a Mercedesest említik bűnösnek, de a videót megnézve a Volkswagen sofőrje is hibásnak tűnhet. Az ügy tisztázása érdekében az ügyészség mellett egy közlekedési szakjogászt is megkérdeztünk.

Nemrég lehetett olvasni az ügyészség hírei között, hogy vádemelést indítványoztak egy autós ellen, aki szándékosan megijesztett egy másikat az M1-es autópályán Budapest irányában. A művelet kimerítette a szándékos veszélyeztetés fogalmát, így a Győri Járási Ügyészség három évig terjedő szabadságvesztés mellett az autós közúti járművek vezetésétől való eltiltását is indítványozta.

Ez teljesen jogos, hiszen a fekete Mercedes sofőrje egyértelműen hibás az esetben, viszont a videó elején a Volkswagent vezető sofőr manővere is érdekes volt. Nagy tempóval mind a ketten kiérkeztek a felvételt készítő kamion mellől, majd hirtelen lassultak le. A Mercedes sofőrje itt villogott az egyterűsnek, aki nem húzódott ki azonnal a belső sávból.

Olyannyira lelassultak, hogy a felvételt készítő kamion is elkezdte beérni őket, amikor a VW sofőrje kihúzódott, erre a Mercedes elhajtás közben rárántotta a kormányt. A 82 éves sértett emiatt szintén elrántott a kormányt és a lesorolósávig kisodródott. Ezt díjazta az ügyészség a fent említett vádemeléssel, viszont a volkswagenes magatartása sem volt egyértelmű, ezért megkérdeztük Dr. Sándor Bernadette közlekedési szakjogászt, hogy mi a véleménye a videó alapján az esetről.

Elmondta, hogy nem történt büntetőfékezés a VW sofőrje részéről, mivel az a saját sávjában haladva irányváltoztatás nélkül hajtott végre egyenletes lassítást, míg a büntetőfékezésnél ez nem így zajlik. Ezzel szemben a Mercedes egyáltalán nem tartott a körülményeknek megfelelő követési távolságot, ezzel nem készült fel arra, hogyha az egyterű sofőrjének bármi miatt intenzíven lassítania kéne. Ez már szabálytalanságnak minősül és akkor még nem történt kormányrántás.

A másik, hogy a Volkswagen sofőrje lassíthatott visszasorolás céljából is, de csak később észlelte, hogy a kamion, ami elé be akart sorolni az lehajtott az autópályáról. Tehát ebben az esetben szabálytalanságot kizárólag a Mercedes sofőrje követett el két esetben is.

Az esetről megkérdeztük a Győri Járási Ügyészséget is, akik szintén a kis követési távolságra hivatkoztak:

Tájékoztatom, hogy a bűnügyben eljáró hatóságok vizsgálták az inkriminált jármű előtt haladó sértetti autó vezetőjének magatartását is.
Ennek kapcsán megállapítható, hogy valóban volt egy fékezés a sértett részéről, azonban nem bizonyítható, hogy az büntetőfékezés lenne, mert a két jármű között már akkor nagyon lecsökkent a távolság, mikor a vádlott megérkezett a sértett mögé. A sértett fékezésétől gyakorlatilag már nem csökken jobban a távolság.

Tehát fontos, hogy meghúzzuk a határt a büntetőfékezés és az egyenletes lassítás fogalma között. Ebben a történetben persze nincs benne, hogy a két sofőr esetleg emberkedésből feszült egymásnak, lehetett kamerán kívüli előzménye is a dolognak. Viszont a rögzített szabálytalanságok mind a Mercedes számlájára írhatóak fel.

Ennek kapcsán érdemes óvatosan és türelmesen vezetni. Vannak, akik népnevelési célzattal vagy bármilyen sajátos kompenzációból direkt akadályoznak, esetleg kiszúrnak velünk menet közben, de erre a legjobb megoldás, ha higgadtan eltűrjük és az első adandó alkalommal otthagyjuk, esetleg elengedjük, éppen mit kíván meg a szituáció.

A büntetőfékezésekkel egyébként ebben a videóban foglalkozunk részletesebben: 

Odaszúrt a Magyar Közút a havazás kapcsán őket szidó kommentelőknek - VIDEÓ Újabb csavar a férfi ügyében, aki majdnem egymillió forintot csalt ki M. Richárdtól

Mások ezt olvassák

Kérek még hírt!