2023. szeptember 14. | 12:33

A jelölés nélküli rendőrségi jármű a szabálytalanságok megelőzésében is segíthet.

„Átadtuk a II. kerületi rendőrségnek a „pofátlanító” szolgálati autót” - számolt be róla Budapest II. kerületének polgármestere, Őrsi Gergely. A városrész első embere azt is elárulta, hogy a jelöléssel nem rendelkező rendőrségi autó a II. kerület „Boglárka” közlekedésbiztonsági programjának részeként került átadásra.

A felmatricázott rendőrautó láttál általában még azok is betartják a KRESZ-t, akik egyébként nem szokták. A jelölés nélküli rendőrautókat viszont igen nehéz felismerni, így a notórius szabályszegők könnyen lebukhatnak az ilyen úgynevezett „pofátlanító” autók környezetében.

Őrsi Gergely reményét fejezte ki annak kapcsán, hogy annak tudatában, hogy újabb jelölés nélküli rendőrautó áll szolgálatba, sokan óvatosabban fognak vezetni. Így tehát nem csak a szabálytalan autósok tetten érésében lehet hatékony a „pofátlanító” autó, hanem a közlekedés biztonságosabbá tételében is.

Bár volt, aki érdeklődött az autó rendszáma felől, ezt természetesen titokban tartották. Azt ugyanakkor megmutatták, hogy mégis milyen autóról van szó.

A II. kerületi polgármester abban bízik, hogy egyre ritkábban kell a jövőben intézkedni, valamint egyre kevesebb lesz az olyan kirívó szabálytalanságok száma az utakon, amelyeket elrettentő példaként lehet mutogatni. Az autó részt fog venni a járőrözésben már a lomtalanítás idején, tehát nem kizárólag a szabálytalan autósok kiszűrésére lesz alkalmas.

További intézkedések Budán

Őrsi Gergely emlékeztetett, hogy a rendőrséggel együttműködésben saját forrásból fix sebességmérő berendezéseket helyeztek ki a II. kerületben. Elmondása szerint „meggyőző eredménnyel működik az adyligeti, Kapy utcai és a Máriaremetei úti mérőpont, valamint szeptember 7-e óta működik traffibox a Törökvész úton is.“

Hamarosan az Árpád fejedelem útjához, a Hidegkúti útra valamint a Zöldlomb utca 25. előtti útszakaszra is kerülnek ilyen mérőpontok. Őrsi Gergely köszönetét fejezte ki a rendőrség együttműködését, és arra kér mindenkit, hogy közlekedjen óvatosan.

A közlekedési morál alakulása komoly problémát jelent Budapesten és országszerte egyaránt. Arról, hogy ezek a bizonyos traffiboxok miként működnek, ebben a cikkben írtunk.