Románia a legbalesetveszélyesebb ország az EU-ban

Közzétéve:
2019-04-18, 07:21

Egy friss felmérésből kiderül, melyik országban jut 1 millió emberre a legtöbb halálos baleset

Társszerző: Hajdu Balázs

Az Európai Bizottság jelentése alapján az Európai Unió 28 tagországa közül Romániában a legtöbb a halálos balesetek száma: 1 millió emberre 96 haláleset jutott. A második és harmadik helyen Bulgária (88 haláleset) illetve Lettország (78 haláleset) végzett. Horvátország (77), Lengyelország (76), valamint Magyarország (64) is „előkelő” helyen szerepel a táblázatban.

Európa legveszélyesebb országai

Románia a legbalesetveszélyesebb ország az EU-ban, a további országok sorrendje:

 1. Románia
 2. Bulgária
 3. Lettország
 4. Horvátország
 5. Lengyelország
 6. Magyarország
 7. Görögország
 8. Csehország
 9. Litvánia
 10. Luxemburg
 11. Portugália
 12. Ciprus
 13. Olaszország
 14. Belgium
 15. Észtország
 16. Franciaország
 17. Szlovákia
 18. Ausztria
 19. Szlovénia
 20. Finnország
 21. Németország
 22. Spanyolország
 23. Málta
 24. Svédország
 25. Hollandia
 26. Írország
 27. Dánia
 28. Egyesült Királyság

Az Európai Unióból kilépni igyekvő – vagy bennmaradni szándékozó – Egyesült Királyság bizonyult a legbiztonságosabb országnak: 1 millió emberre 28 halálos baleset jutott. A britek ebben az összevetésben Dánia (30) és Írország (31) követi.

autópálya forgalom az Egyesült Királyságban
2018-ban az Egyesült Királyság útjai voltak a legbiztonságosabbak

Hogyan változott a halálozási statisztika Európában?

A 2018-as évben több mint 25 ezer halálesetet regisztráltak az Európai Unióban. Ez 1 százalékos csökkenést jelent a megelőző esztendőhöz képest. Az EU bejelentése alapján 2022-ig minden új autót felszerelnek egy olyan berendezéssel, mely meggátolja a sebességkorlátozás átlépését. A szakemberek abban bíznak, így javulhat közbiztonság az utakon. 

„Csalódást keltő, hogy a közlekedési halálesetek száma alig csökkent 2018-ban. Ez már az ötödik egymást követő év, hogy nem tudunk jelentős előrelépést felmutatni ezen a téren. Van azonban okunk arra, hogy optimistán tekintsünk a jövő felé. Az Európai Uniós tagállamoknak keményen kell fellépniük a gyorshajtás, ittas vezetés, valamint a zavaró eszközök használata ellen. A közlekedésbiztonság kérdése ellentmondásos lehet. A közösségi média napjainkban felnagyítja és torzíthatja is a képet. Azonban azt, hogy naponta 70, hetente pedig 500 ember hal meg az utakon, nem lehet figyelmen kívül hagyni” - mondta Antonio Avenoso, az Európai Közlekedésbiztonsági Bizottság ügyvezető igazgatója.

Forrás:

További autós hírek

Nehéz indokot találni arra, ami a tegnap Facebookra posztolt felvételen látszik. Több tíz méteren át tolja maga előtt a keresztbe…

A 112press.hu rakott ki egy videót, melyen egy gyalogos a gyalogátkelőn, megállásra kényszerítve az arra haladó autósokat átkel, függetlenül a…

Egy felmérés rámutatott, hogy másképp állnak a téli autózáshoz a női és férfi sofőrök. – írja az origo.hu Míg a…

Olvasónk küldte a videókat, amit két felvételből raktunk össze. A minőségért elnézést kérünk. Garantáljuk, hogy minden bukkanónál és kanyarban összeszorítod…

A helyszín az ausztráliai Braidwood Rd. Nem győzzük hangsúlyozni, hogy mennyire veszélyes a sebességtúllépés, különösen vontatánnyal. Nem véletlen, hogy vontatás…

Kapcsolódó írások

balesetes BMW
2019. április 03.
Kedvező fordulat következett be a személyi sérüléssel járó közúti balesetek tekintetében
Önvezető személyszállító kisbusz ütközött Las Vegasban
2017. november 17.
Ismét terítékre került, vajon mennyire biztonságosak az önvezető járművek, miután egy frissen forgalomba állt, nem ember által vezetett gépjármű érintett volt egy balesetben.
Ne engedd el a kormányt vezetés közben! Igen, egy Teslában se!
2018. február 12.
Újabb balesete volt egy Tesla Model S-nek, ami miatt az amerikai cég ismét figyelmeztette autói tulajdonosait, hogy ne engedjék el menet közben a kormányt.
2018. december 22.
Könnyebb és gyorsabb lesz a baleseti szituációk rögzítése