A Skoda akkumulátor gyártásba kezd a Volkswagen plug-in hibridjei számára

Közzétéve:
2019-09-09, 13:23

A Mladá Boleslav nevű cseh településen található Skoda gyárban kezdődtek meg a Volkswagen-csoport elektromos modelljeihez szükséges első alkatrészek készítése.

Az elkövetkezendőkben legyen szó Audi, Seat vagy Volkswagen modellekről, amelyek ráadásul hibridek, a cseh márka lesz felelős ezek alkatrészellátásáért. Az elgondolás 2017-ben került ismételten terítékre, azóta rá is bólintottak.

A 25,3 millió eurós (8,3 milliárd forint) beruházást követően a Skoda megkezdte a PHEV járművek számára elengedhetetlen alkatrészek, vagyis a nagyfeszültségű akkumulátorok gyártását.

Skoda Superb iV töltés közben

Kissé pontosítva a dolgot, a Skoda készíti el azokat az akkumulátorokat, amelyek a későbbiekben belekerülnek a Volkswagen-csoport MQB-platformon alapuló hibrid modelljeibe, beleértve a Superb iV-t, a Volkswagen Passat GTE-t, a Seat Tarraco PHEV-t és még sok más elektromosított variánst.

SEAT Tarraco PHEV

"Számunkra az akkumulátor rendszerek gyártása, amely technológiai szempontból nagy kihívást jelent, fontos lépés az elektromobilitásra való átállásban" - mondta Christian Bleiel, a Skoda alkatrészgyártó vezetője.

A Skoda a beszállítóktól szerzi be az előállításhoz szükséges akkumulátorcellákat és modulokat, amik ezt követően kerülnek összeszerelésre a gyártósoron. Az akkumulátorok alapos átvizsgálás alá vannak vetve és csak azután lehet őket beszerelni a járművekbe.

elektromos akkumulátorok gyártása Csehországban

Michael Oeljeklaus, a Skoda Termelési és Logisztikai Igazgatóságának tagja a folyamat kapcsán hozzátette, hogy a Mladá Boleslavban készített nagyfeszültségű akkumulátorok bizonyítják a vállalat dolgozóinak kiemelkedő műszaki szakértelmét és a Skodánál történő csapatmunka eredményességét.

Napjainkban körülbelül 200 alkalmazott dolgozik a cég elektromos alkatrészek előállításával foglalkozó gyárában, és a Skoda az elkövetkező években az éves kapacitást, mely 150 000 elkészült példányra mutat, tovább szeretné növelni.

A cseh autógyártó még ebben a hónapban elkezdi legelső plug-in hibrid modelljének, a Superb iV-nek összeszerelését, viszont azt kizárólag a Kodiaq és a Scala elektromosított változatainak véglegesítése utánra időzíti.

Kapcsolódó írások

Használt Ford Focus az autópályán
2019. június 02.
Az 500 ezer és 1 millió forint közötti áron elérhető használt autókból vajon melyik típusok közül érdemes válogatni?
2019-es Renault Mégane RS Trophy a Budapest Auto Show kiállításon
2019. október 25.
A legújabb autók mellett motorkerékpárok is felsorakoznak.

További hírek