kedd - 2022. szeptember 27.
11 °C
tiszta égbolt
alapjarat.hu logo
95 640 Ft
100 688 Ft
D 764 Ft
fuel prices icon fuel prices icon

Súlyos milliókkal drágul a debreceni BMW-gyár építése

A potenciális beszállítók miatt van szükség az áremelésre.

A debreceni BMW-gyár területének villamos energiával történő ellátása 165 millió forinttal, 1 milliárd 734 millió forintra drágult, szúrta ki a Napi.hu.

A portál beszámolója szerint a nyílt tender módosítását az ajánlatkérő Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata közölte az uniós közbeszerzési tenderben. A debreceni Észak-Nyugati Gazdasági Övezet infrastruktúra-fejlesztéshez kapcsolódó, elektromos hálózati rendszer kiépítését az E.ON Tiszántúli Áramhálózati Zrt. nyerte el 2019 januárjában, akkor még 1 milliárd 569 millió forintról volt szó.

A szerződés értelmében a nyertes cégnek 130 kilovoltos hálózaton 2x50 megavoltamper kapacitást kell garantálnia, mégpedig egy üzemi és egy tartalék csatlakozáson keresztül. Az eredeti szerződésbe foglalat ellenérték 1 milliárd 734 millió forintra emelését meg is indokolta a közlemény, mégpedig a következőképpen:

„További fél tucat új csatlakozási pontot kell kiépíteni, mivel a potenciális beszállítók területet kívánnak vásárolni az ipari parkban, így nekik külön becsatlakozásra van szükségük.”

A BMW 2019 decemberében jelentette be, hogy 2020 tavaszán megkezdődik a debreceni BMW-gyár építése, a koronavírus-járvány miatt azonban a beruházás elhalasztása mellett döntött a bajor vállalat. Az üzem felépítése ugyanakkor továbbra is tervben van, a jelek szerint viszont elkezdődött drágulgatni a projekt.

A Debrecen mellett épülő BMW-gyárban nagyjából 1000 ember fog dolgozni, a munkavállalók toborzása már hónapokkal ezelőtt megkezdődött. A kiválasztási szempontoknál nem volt döntő tényező, hogy a jelentkező tud-e magyarul vagy sem. Az első tervek még arról szóltak, hogy a termelés 2023 körül kezdődhet meg a komplexumban, ebből könnyen lehet, hogy végül 2024 lesz. A BMW első embere, Oliver Zipse tavaly ősszel bejelentette, hogy a márka villanyautókat fog gyártani hazánkban.

 

Mások ezt olvassák

Kérek még hírt!