A Filomena vihar elképsztő havazással érkezett meg Madridba. A rendkívüli hóhelyzet következtében a madridi Barajas nemzetközi repülőteret péntek este felfüggesztették, míg szombati napra le is zárták. 27 járat törlésére és 26 átirányítására került sor.

Péntek óta folyamatosan esik a hó, a hőmérséklet pedig napközben is tartósan 0 fok alatt van. Az ország északi részén találató León tartományban január 7-én rekord hideget, -35,8 fokot mértek. A következő 24 órában további 20 centiméternyi hóra számítanak. Legkorábban vasárnap várható változás az időjárásban.

Mindennek következtében természetesen nem csak a légi közlekedés akadozik, hanem a felszíni is. Az EMT közlekedési vállalat leállította a buszközlekedést, az autóforgalom megszűnt, az alaguakat pedig lezárták. Az elővárosi vonatok közlekedését is felfüggesztették.

A spanyol fővárost teljesen beborította a hó, sokan az autópályákon rekedtek, a rendőség és a katonaság sietett a bajba jutottak segítségére.

Kiadták a vörös riasztást, és arra kérik az embereket, hogy csak abban az esetben induljanak útnak, ha halaszthatatlan dolguk van. Mindenki mást arra kér a madridi polgármester, José Luis Almeida, hogy maradjon otthon.

10 év óta először esett a hó Madridban, ez az elmúlt 50 év legintenzívebb havazása a régióban.

Magyarországon hasonló mértékű havazásra a közeljövőben nem kell számítani. Vasárnap délen, hétfőn délen, délkeleten és keleten eshet a hó. Ha útnak indulsz a napokban, vezess az időjárási körülményeknek megfelelően!