2023. január 12. | 12:40

Több bel- és külpolitikai ügy is felmerült a ma délelőtti kormányinfón.

Ismét kormányinfót tartottak délelőtt, ahol az újságírók kérdezhettek az aktuális témákban. Kérdeztek az infláció állásáról és az árstopokról, amiket a kormány továbbra is fenntart. Bár a tarthatatlan helyzet miatt az üzemanyagokról már levették az ársapkát, néhány alapvető élelmiszeren még megmaradt.

Gulyás Gergely azt mondta, hogy komoly társadalmi haszna és előnye van az árstop fenntartásának az adott termékeken. Hozzátette, hogy ugyan tudják, hogy a piaci beavatkozásnak lehetnek majd negatív hatásai, amíg a rendszer fenntartható és nincs áruhiány, addig nem terveznek rajta módosítani.

A válságot természetesen mindenki érzi, így eddig dédelgetett nagyobb terveket a kormány vagy megszüntet vagy elnapol. A fővárossal megállapodásban készített Biodómot az állatkertbe nem támogatják tovább, emiatt az épület ott maradhat félkész állapotában.

A mostani kormányinfó fő témája az Európai Bizottsággal történő vitája a kormánynak, ami az alapítványi kezelésbe kiszervezett magyar egyetemekkel és az Erasmus programmal van összefüggésben. A kormány félreértésekre hivatkozik, viszont a jelenlegi állás szerint egyetemeink milliárdos támogatásoktól eshetnek így el.

Ugyanúgy elkaszálják 2024-es női kézilabda EB szervezését is, amit Svájccal és Ausztriával közösen csináltunk volna. Az indok a spórolás és a források átcsoportosítása például a zöldenergia programba, amivel a hálózatokat készítenék fel a megújuló energiaforrások fogadására.

Bár a kérdést feltették, Gulyás Gergely nem kommentálta az eseményeket a Debrecen mellett épülő akkumulátorfólia gyár körüli botránnyal kapcsolatban. A hamarosan idetelepülő Semcorp alapító-tulajdonosai ellen ugyanis nyomozást indítottak a kínai hatóságok.

A miniszter elmondta, hogy egyelőre semmi konkrétat nem tudni a nyomozásról vagy annak eredményeiről, így ők sem foglalnak állást. A két alapító egyébként háziőrizetben van, ennek ellenére a külügy azt állítja, hogy a debreceni építés ütemterv szerint halad.

Ez azért furcsa kijelentés mert a tervek szerint 2022 végén be kellett volna fejezni a gyár építését a megállapodások alapján. A magyar külügyminiszter elmondta még 2021-ben, hogy a beruházás a magyar-kínai együttműködés sikertörténetének újabb fejezete lehet. A kínai vállalat részvényei a történtek hatására egyébként nagyot zuhantak a kínai tőzsdén.

Ezek után szóba került a szintén kínai és szintén akkugyártással foglalkozó CATL is, ami egy debreceni ipari parkban építene üzemet. Ez ellen a lakosság hevesen lépett fel a legutóbbi közmeghallgatáson.

A cég képviselete és a város vezetése is alig jutott szóhoz az eseményen, a lakosok főleg a környezeti terhelésről szóló hatástanulmány hitelességét és a gyár vízigényét kérdőjelezik meg. Ezzel kapcsolatban Gulyás Gergely azt mondta, hogy a kormány nem szól bele a helyi ügyekbe, de Debrecennek érdeke lenne a beruházás és szerinte részben megalapozatlanok vagy csak rémhírek a lakosság értesülései.

Magyarország Kormánya

MTI / Bruzák Noémi