Kártörténeti elemzés 3 990 Ft-ért
péntek - 2023. december 08.
-1 °C
erős felhőzet
alapjarat.hu logo
95 577 Ft
100 635 Ft
D 598 Ft
fuel prices icon fuel prices icon

Szomorú szerda az Audinál

2023. november 14. | 21:04

25 év után vége a négykarikások magyarországi gyárában valami fontosnak.

Lezárult a magyar sportautógyártás történelmének egy fontos szakasza, ugyanis az Audi Hungariánál legördült az utolsó TT a gyártósorról. Az utolsó Audi TT Coupé az Audi Tradition gyűjteményébe kerül.

Az utolsó legyártott Audi TT egy kupé lett

Repül az idő, ami abból is látszik, hogy 25 éve kezdte gyártani az Audi csak és kizárólag Győrben a TT névre keresztelt sportkocsiját. Az Audi TT fejlesztése 1994 szeptemberében a kaliforniai Audi Design Centerben kezdődött meg. A TT-t első alkalommal, akkor még csak koncepcióautóként, az 1995-ös Frankfurti Autószalonon mutatták be.

Az első generációt 1998 szeptemberében mutatták be kupé (2+2 üléses) karosszériával, majd 1999 augusztusában a kabrió (roadster) kivitel is megjelent. A modell a Volkswagen csoport A4-es padlólemezén alapult, ahogy a VW Golf IV, vagy a Skoda Octavia I.

2006 áprilisában jött a második generáció, mely az első által kitaposott utat követte modernebb formában. 2014-ben aztán megjelent a harmadik, és - mint egy ideje már tudjuk - az utolsó generáció, melyet méltó módon, limitált kiadással búcsúztatott a gyártó.

A modell számos változatban, kizárólag Győrben készült. A 25 év alatt összesen 662 000 darab TT Coupé és TT Roadster modell hagyta el a gyárat. Az utolsó 2023. november 8-án. Így is tovább húzta, mint azt elsőre gondoltuk.

A kiadott közleményből kiderült az is, hogy Audi Hungaria járműgyárában a tavalyi évben több mint 170 000 autó készült. Jelenleg az Q3 és Q3 Sportback modellek gyártása mellett gőzerővel zajlik a felkészülés az új győri modell, a CUPRA Terramar gyártására.

Így egyelőre eltűnik a TT név, de sosem tudhatjuk, hogy az elektrifikáció elterjedésével mikor élesztik újra a nyers vezetési élmény négykarikás felelősét. Bízunk benne, hogy hamarosan, addig valószínűleg a Mercedes-AMG A 45 és CLA 45 maradnak a legizgalmasabb hazai gyártású modellek.

Nyitókép: Depositphotos; Audi Hungaria
Amit a géllakk alkalmazásáról tudni érdemes… Autóval ütközött a leszállást elrontó pilóta az USA-ban – VIDEÓ

Mások ezt olvassák

Kérek még hírt!