A szomszédban lehúzza a rolót a Fiat-Chrysler a koronavírus miatt

Tóth Balázs
Közzétéve:
2020-02-14, 23:41

Nem érkeznek meg az alkatrészek Kínából.

A röszkei határátkelőtől 348 km-re lévő, kevesebb mint 3 órányi autóútra lévő szerbiai Fiat gyárban felfüggesztik a termelést bizonytalan ideig - írja a Napi.hu hírportál.

kragujevcai Fiat gyár

Az ok mögött nem más áll, mint az, hogy a kragujevaci gyárban készülő Fiat 500L-hez Kínában készülő alkatrészeket használnak fel, ám azok a járvány miatt kialakult helyzet következtében egész egyszerűen nem érkeznek meg. A Fiat Chrysler február 6-án csütörtökön már jelezte, hogy ha a probléma tartósan fennáll, akkor az egyik európai gyárban 2-4 héten belül le kell állítani a termelést, ez most idő előtt be is következett.

2018. február 25-én gyártották le az 500 ezredik Fiat 500L típusú négykerekűt Kragujevacában, míg 2019-ben 40 ezer ilyen gépjárművet gyártottak ugyanitt.

Európán kívül egyelőre - a hivatalos adatok szerint - továbbra is csekélynek nevezhető a fertőzöttek száma, ám világszerte már több mint 64 ezer személy szervezetében mutatták ki a 2019-nCoV vírust. Ugyanezen forrásból származó adatok alapján az eddigi halálozások száma 1384, míg 7171 gyógyultat tartanak számon. Szakértők szerint ennél jóval nagyobbak lehetnek a valós értékek, hiszen a rendszerben csak azok szerepelnek, akik eljutottak a diagnosztizálásig, sokaknak azonban erre nem volt lehetősége kapacitásbeli-, pénzügyi- és egyéb okokból kifolyólag.

Itthon egyelőre elsősorban nem a miatt kell aggódni, hogy a járvány elkezdi majd megtizedelni a lakosságot, sokkal inkább a termelésben okozhat fennakadásokat a koronavírus.

Dél-Koreában már február 7-től felfüggesztette a működését a Hyundai gyára, de számos más gyártót is súlyosan érint a helyzet, amiről Zsolt írt már egy átfogó cikket.

Az autós világ friss híreiért tekintsd meg az Alapjárat hírműsorát!

Kapcsolódó írások

Korona vírus molekula
2020. január 30.
Vészhelyzetnek minősítette a WHO a kínai koronavírus terjedését, így védekezhetsz a kocsidban és a tömegközelekedés során.
Lamborghini 350GT
2019. szeptember 15.
Léteznek olyan erőforrások, amiket közel 40 évig használtak különböző modelljeikben a gyártók. Lássuk a második adag strapabíró konstrukciót!

További hírek