Azt követően, hogy januárban rekordot jelentő mélypontra süllyedt, februárban tovább csökkent az új autók regisztrációja Európában. Ez főként a globális chiphiánynak, az ellátási lánc zavarainak, valamint az orosz-ukrán háború miatti bizonytalanságnak köszönhető – derül ki az Európai Autógyártók Szövetségnek (ACEA) legfrissebb közleményéből.

Az Európai Unióban, Nagy-Britanniában és az Európai Szabadkereskedelmi Társulás (EFTA) területén összesen 804 028 darab személyautó értékesítettek februárban, ami 5,4 százalékos csökkenés jelent 2021 második hónapjához mérten. Még rosszabb a helyzet, ha csak az EU piacát nézzük, ebben az összevetésben ugyanis 6,7 százalékos a visszaesés, 719 465 darab autó eladott autóval. Ez már zsinórban a nyolcadik hónap, amikor negatív mérleggel zár az európai újautó-piac.

európai autópiac 2022 február
Forrás: ACEA /MTVA Sajtóarchívum / MTI

A régió négy legnagyobb piaca vegyes eredményekkel zárta a februárt. Olaszországban 22,6, Franciaország 13 százalékos volt a csökkenés, míg Spanyolországban 6,6, Németországban pedig 3,2 százalékos gyarapodást regisztráltak.

Magyarországon összesen 9449 darab új személyautót helyeztek forgalomba a múlt hónapban, ami 13,3 százalékkal gyengébb eredmény, mint egy évvel korábban.