Az Egyesül Államok Értékpapír-és Tőzsdefelügyelete (SEC) hivatalos vizsgálatot indított a Volkswagen-csoport amerikai részlege, a Volkswagen of America ellen, amiatt a rosszul elsült marketinghúzás miatt, melynek során a vállalat azt kommunikálta, hogy az USA-ban Voltswagenre változtatják a márka nevét – értesült a Reuters hírügynökség.

A német Der Spiegel először április elején számolt be a lehetséges vizsgálatról annak kapcsán, hogy a SEC felszólította a Volkswagent, hogy az üggyel kapcsolatos valamennyi információt adják át részükre – ennek tényét a VW is megerősítette.

A hivatalos eljárás megindítását egyelőre sem a Volkwsagen, sem a SEC nem kívánta kommentálni.

A vállalat március végén először sajtóközlemény formájában, majd egy nappal később tömeges e-mailként számtalan sajtóorgánumhoz is eljuttatta a névváltoztatással kapcsolatos anyagot, ráadásul a cég határozottan állította, a közlemény és a benne foglaltak teljes mértékben fedik a valóságot, ezért a világ szinte mindenhol kész tényként hozták le, többek között a Reuters, valamint a The Associated Press, az Egyesült Államok legrégibb és legnagyobb hírügynöksége is.

A VW képviselői később bocsánatot kértek amiatt, hogy valótlan információkkal tévesztették meg az embereket, mondván, az egész csupán egy félresikerült áprilisi tréfa volt, melynek célja az lett volna, hogy rávilágítson az autógyártó elektromobilitás iránti elkötelezettségére. Az eset óriási felzúdulást váltott ki a közösségi média különböző felületein.

A névváltoztatást tényként bejelentő eredeti közlemény a Volkswagen saját honlapján, valamint hivatalos Twitter-csatornáján is közzétették. Az anyagban részletesen kifejtették, hogyan fogják az új szellemiség jegyében átalakítani a márka arculatát, illetve az új logókat is bemutatták.

A bejelentést követően a VW elsőbbségi részvényeinek, törzsrészvényeinek, valamint ADR-jének (American Depositary Receipt = amerikai letéti jegy) is azonnal emelkedni kezdett az árfolyama. Éppen ezért a SEC most tőzsdei manipuláció megalapozott gyanújával indította meg az eljárást a cég ellen.

Scott Keogh, a Volkswagen of America vezérigazgatója a Reutersnek április 1-jén adott interjújában elmondta, hogy a márkanév megváltoztatásával kapcsolatos bejelentést csupán „poénnak” szánták, és egy kis humorral szerették volna még inkább kihangsúlyozni azt a nagyon komoly elkötelezettséget, mellyel az autóipar elektromosításához viszonyulnak.

Meglehetősen szokatlan jelenség, hogy egy Volkswagen méretű autógyártó álhíreket terjesszen és azokat valódinak állítsa be. Kiváltképp annak fényében, hogy a vállalat még most is folyamatosan azon dolgozik, hogy helyreállítsa a 2015-ös károsanyag-kibocsátási botránynak köszönhetően megtépázott renoméját. A dízelbotrány következtében a VW több mint 32 milliárd eurót volt kénytelen kifizetni a bírságok, visszatérítések és jogi költségek fedezésére, és több millió járművet kellett visszahívnia az utakról.