Trükközött az útdíjjal a kaminosofőr, elkapták a rendőrök

Tóth Balázs
Közzétéve:
2019-03-09, 10:57

Lebuktatta rendszámtábláját, aztán maga a sofőr is lebukott

Azt, hogy valaki jogosan hajt-e fel a fizetős autópályákra, országosan telepített fix kamerahálózattal, valamint mozgó, kamerával felszerelt ellenőrző járművekkel figyelik. Az így készült felvételeket rendszámfelismerő szoftverrel valós idejűleg elemzik ki, így tudják megállapítani, hogy az adott jármű befizette-e az adott szakaszra vonatkozó útdíjat.

Ha valaki elmulaszt matricát vásárolni, és úgy hajt fel fizetős szakaszra, azonban a rendszám sérülés, szennyeződés, vagy bármilyen más okból olvashatatlan, meg lehet úszni a büntetést - feltéve persze, ha a rend éber őrei nem kapják tetten a KRESZ-szel ellentétes magatartást tanúsító gépjárművezetőt.

Ezen a logikán haladva indult el az a kamionsofőr, aki az M3-asra nem először hajtott fel úgy, hogy nem volt beazonosítható rendszámtáblája. Aligha képezte a gyári feltszereltség részét az a trükkös eszköz, aminek nyomógombja segítségével a rendszámtábla előrebukott, és párhuzamosan nézett az aszfalt felé. A rendszám így nem látszott a kamerák felvételein, így büntetést ezek alapján nem lehetett rá kiszabni sem a matrica meg nem vásárlása okán, sem gyorshajtás miatt.

trükkös kamion rendszámtábla

A trükk arra is „kiváló”, ha adott esetben a rendőrség valós időben igazoltatja a kamionost, hiszen hivatkozhatott volna arra, hogy nem észlelte a rendszámtábla megfelelő helyzetét, ami persze nem mentesíti őt az útdíjfizetés felől. A sofőr úgy okoskodhatott, ez talán enyhítő körülménynek számíthat egy ilyen helyzetben.

A furfangos kamionos akkor bukott le, amikor a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. munkatársai észlelték, hogy a fehér kamion az ország több pontján is olvashatatlan rendszámmal tűnik fel. Az egyik alkalommal, amikor ismét felbukkant egy autópályán a képen látható Renault, a NÚSZ kollégái értesítették a Nemzeti Adóhivatal illetékes osztályát. 

„Az M3-ason haladó szellemkamion után eredtek a Vám- és Pénzügyőrség riasztott járőrei, valamint a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-Főkapitányság Autópálya Alosztályának a kollégái”  - írja az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság Honlapja.

Miután utolérték a gyanús kamiont, kivezették a legközelebbi autópálya pihenőjébe, majd ahogyan a szóban forgó weboldal fogalmazott észlelték az „utólag beszerelt típusidegen kapcsolót”, melynek működése az alábbi videón megtekinthető.

Szellemkamion a magyar utakon James Bond filmekbe illő trükkel spórolt egy kamionos az útdíjakon, és valószínűleg a...

Közzétette: Baleset-megelőzés – 2019. március 7., csütörtök

Mint kiderült, a nyomógomb hatására a kamion első rendszáma lebillent, így a kamerák nem tudták leolvasni azt. A sofőr trükkjével az éves pályamatrica díját, azaz 42 980 forintot spórolt, valamint az esetleges gyorshajtások után be nem fizetett büntetések díját. Most kamatostul megfizethet, mivel „egyedi azonosítójel meghamisítás”  ellene a vád, ami kapcsán megindult az eljárás.

További autós hírek

A paksi rendőrök a 6-os főút 87-es kilométerszelvényénél ellenőrizték a pótkocsis gépkocsikat és néhány óra alatt több túlsúlyos járműszerelvény vezetőjével szemben is intézkedtek....

Egyre több városi terepjárót, SUV-t, crossovert láthatunk a világ szinte minden tájékán, nincs ez másképp hazai utakon sem. A kategóriának egy ideje hatalmas...

Ahogy azt korábban megírtuk megsérült egy idős asszony a 150-es buszon Budapesten, miután a részeg sofőr minden ok nélkül vészfékezett az egyik megállóban....

Olvasónk a következő sorokat küldte a felvételhez: “Az eset Székesfehérváron történt. Tökéletes példa arra, hogyan NE neveljük a gyerekeinket! Az, hogy a kissrác...

A Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság Paksi Autópálya Alosztály rendőrei 2019. október 16-án a délelőtti órákban az M6-os autópálya lehajtójánál – Paks térségében – ellenőriztek...

Kapcsolódó írások

Autók hátulról magyar autópályán
2019. május 03.
Egész hétvégén szünetel az autópálya matrica értékesítése, de büntetni azért fognak, ha nem rendelkezel vele
Heti kihagyhatatlan videóadag
2017. április 28.
A hétvége közeledtével a frissen megjelent autós videókból csemegéztem Nektek: hajsza, egyedi csónakszállítás, eldurvult fűnyírás, dízelpárbaj. Jó szórakozást! 
Bekeményít a rendőrség, jönnek a rejtett traffipaxok!
2018. szeptember 07.
Nagyon úgy tűnik, hogy a magyar rendőrségi vezetésnél elszakadt a cérna, és megelégelték, hogy nem bírnak a renitens gyorshajtókkal. Ezért aztán bekeményítenek!
Újra mérnek az országban, de most mást
2018. szeptember 17.
Az Európai Mobilitási hét keretében a környezetszennyezés csökkentésére hívják fel a figyelmet