Új törvényhozó az USA-ban: Alapjárat

Közzétéve:
2020-02-07, 11:23

Amerikában megütheted a bokád, ha sokat használod alapjáraton az autód.

A légszennyezés csökkentésének érdekében Torontó már 1996-ban hozott egy hasonló törvényt, amit még az életbe léptetők sem vettek komolyan. Két évvel ezelőtt körülbelül 2000 autós kapott figyelmeztetést, büntetést viszont nem.

Az illetékes szervek New Yorkban és Washingtonban is elkezdték komolyan venni. Az államok legnépesebb városában szabályosan vadásznak ezekre az autókra, a fővárosban pedig egy mobil app segítségével tehetsz szert egy kis mellékesre, ha bejelented a szabálysértést. Utóbbi viszonylag egyszerű, csupán pár fotót kell készíteni és feltölteni. A honorálás természetesen ebben az esetben sem marad el.

Figyelemfelhívó tábla a motor leállítására

New Yorkban ha bejelentesz egy szabálytalankodót és az intézkedő rendőr jogosnak találja, akkor a kiszabott büntetés 25%-a ütheti a markod. Ez elég jó keresetkiegészítés lehet, ha nyitott szemmel jársz, hiszen a retorzió összege 110 és 620 ezer forintnak megfelelő dollár lehet. Hasonló program már az 1970-es években is volt, azonban két évvel ezelőtt egy Wall Street-i bankár és több aktivista is az ügy mellé állt, ennek köszönhetően roppant népszerű lett.

A Greyhound cég ellen nyomozást is indítottak, mivel 50 busza szegte meg a szabályt, emiatt  összesen csaknem 67 millió forintnak megfelelő büntetést szabtak ki.

figyelemfelkeltő kártya Palo Altóban

Egy kaliforniai városban, Palo Altóban csupán 2018-ban léptették életbe amotor alapjáraton való járatását szabályozó rendelkezést, melynek be nem tartását nem pénzbüntetéssel sújtják. Ehelyett inkább figyelemfelkeltő felületeken ismertetik ennek a környezetünkre gyakorolt káros hatását.

Az autós világ friss híreiért tekintsd meg az Alapjárat hírműsorát!

Kapcsolódó írások

2018. november 19.
A német törvényhozók komolyan veszik a környezetszennyező járművek visszaszorítását, most újabb korlátozásokat vezettek be
Gumifüstölés kék füsttel
2020. március 13.
A gumiabroncsok ezerszer ártalmasabbak a kipufogógáznál…

További hírek