2023. január 04. | 09:47

Az elkövetőknek többek közt fagyasztott húst, parfümöt és csokoládét kelett volna címre szállítaniuk, de nekik más terveik voltak.

Még 2019 őszén történt, hogy egy férfi egy gazdasági társaság nevében nyolc nyergesvontatót vásárolt és bérelt, ezekhez pedig  sofőröket is beszervezett.

A „vállalkozáshoz" idegen cégek nyilvános adatait használta fel, ezeket megadva regisztrált be egy ismeretlen személy közreműködésével két, nemzetközi fuvarozással foglalkozó internetes oldalra. A felhasznált cégek neve alatt teljesítési szándék nélkül összesen kilenc fuvart vállaltak.

A vádiratban írt kilenc csalás köz több súlyos ügy is volt. Az egyik esetben egy németországi telephelyről kellett volna elvigyenek 62 raklapnyi parfümöt Nagy-Britanniába, de ehelyett azt Magarországra szállították értékesítési céllal a hamis rendszámmal ellátott járművekkel. 

Az elkövetőket 2020 októberében kapcsolták le az esztergomi rendőrök, miközben egy kamionparkolóban igyekeztek eladni az árut. A bűncselekménnyel okozott kár 555 699 angol font volt (aktuális árfolyamon 251,8 millió forint).

Egy másik esetben egy hollandiai telephelyen vettek fel 40 ezer kg csokoládét, amelyet Törökországba kellett volna szállítsanak. A metódus itt is hasonló volt, hamis rendszámmal Magyarországra hozták és eladták a csokoládét. A bűncselekménnyel okozott kár ebben az esetben 99 731 euró volt (aktuális árfolyamon 39,7 millió forint).

Egy harmadik akció során fagyasztott húst kellett volna Németországból Lengyelországba szállítaniuk. Az összesen 42 tonna fagyasztott húst azonban Magyarországon adták el, a bűncselekménnyel okozott kár 100 ezer euró körül volt (aktuális árfolyamon 39,8 millió forint).

Az ügyészség a vádiratban arra tett indítványt, hogy az Esztergomi Járásbíróság az egyezséget kötő férfiak közül egy férfit 7 év fegyházbüntetésre, három férfit 3-3 év börtönbüntetésre, egy férfit  2 év 6 hónap börtönbüntetésre, míg a hatodik férfit 5 év börtönbüntetésre ítélje.

Arra is indítványt tettek, hogy egy férfit 7 évre, egy férfit 5 évre, négy férfit 3-3 évre tiltsanak el a közügyek gyakorlásától. Ahogyan arra is, hogy öt férfival szemben vagyonelkobzást alkalmazzanak. Az egyik elkövetővel szemben 123 382 310 forint, egy másikkal szemben 1 500 000 forint, a harmadik férfival szemben 800 000 forint, a negyedik férfival szemben 30 000 forint, az ötödik elkövetővel szemben 7 500 000 forint összegben.

Police.hu